Za TV, internet i telefoniju na Zapadnom Balkanu 600 miliona evra grupe United i EBRD

Kablovski operator „United Grupa“ u čijem su vlasništvu SBB, Telemach i Total TV, najavio je danas da će više od 600 miliona evra uložiti u Jugoistočnoj Evropi u narednih pet godina, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

„United Grupa“, kablovski operator televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije će investirati u razvoj infrastrukture, radna mesta i otvaranje novih poslova.

Predsednik EBRD Ser Suma Čakrabarti je kao domaćin Godišnje skupštine i poslovnog foruma EBRD 2018. godine u Jordanu razgovarao o tome s predsednikom Upravnog odbora „United Grupe“ Draganom Šolakom.

Potpredsednik EBRD za bankarske poslove Alan Pilu je rekao da saradnja s „United Grupom“ i njenom većinskoim vlasnicom, kompanijom KKR, predstavlja „pravu priču o uspehu“.

„Naša zajednička posvećenost regionu i dosadašnji rezultati ulivaju nam poverenje i za buduće uspehe, posebno zbog toga što United Grupa nastavlja da ulaže u regionu“, kazao je Pilu.

Dragan Šolak je rekao da je ta grupa tokom 14 godina izgradila „odnos poverenja“ sa EBRD, čija podrška je „neprocenjiva i pomogla je da United Grupa ostvari velike rezultate i podrži širi ekonomski uspeh u regionu“.

EBRD je jedan od ključnih investitora u Jugoistočnoj Evropi sa oko milijardu evra vrednosti novih projekata svake godine.

„United Grupa“ (UG) je jedan od vodećih poslodavaca u regionu, sa više od 3.400 zaposlenih u raznim oblastima, uključujući tehnologiju, produkciju, razvoj softvera i medije.

Postavila je i iznajmila više od 15.000 kilometara optičkih kablova u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji.

EBRD je 2004. godine investirala u kablovskog i internet operatora u Srbiji – SBB.

Spajanjem SBB sa telekomunikacionim kompanijama „Telemach Slovenija“ i „Telemach BiH“ 2012. godine je došlo do formiranja „United Grupe“.

Globalna investiciona kompanija KKR je 2014. godine postala većinsska vlasnica „United Grupe“, u kojoj EBRD ima manjinski udeo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.