U trendu

Za zapošljavanje teže zapošljivih grupa milion evra

BEOGRAD – Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), raspisale su konkurs za izbor 10 gradova i opština koje će dobiti podršku za projekte zapošljavanja teže zapošljivih grupa stanovništva.

Kako je rečeno na onlajn predstavljanju poziva, ukupan iznos za realizaciju projekata iznosi milion evra, dok je maksimalni iznos grantova za pojedinačne projekte 100.000 evra.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić je istakao da su iz opština i gradova uvek dolazile dobre ideje i da i ovoga puta oocekuje da dobre projektne ideje stignu do 5. maja do 15 časova, do kada je poziv otvoren.

Naglasio je da ovo nije jedini projekat Stalne konferencije gradova i opština koji se tiče Roma i drugih marginalizovanih grupa i naveo da je kroz prve dve faze projekta zaposleno 500 nezaposlenih iz ovih grupa.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić izjavio je da se ova podrška GIZ-a poklapa sa ciljevima Ministarstva da se unapredi položaj ljudi koji se teže zapošljavaju.

Podsetio je da je Ministarstvo za rad pripremilo novu strategiju zapošljavanja od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Srbije.

“ Strategija je usmerena ka uspostavljanju stabilnog i odživog rasta zaposlenosti zasnovanog na znanju i dostojanstvenom radu“, istakao je Antić.
Naglasio je da u okviru aktivnih mera zapošljavanja, teže zapošljivi imaju prioritet i kada je reč o uključivanju u stručne obuke, subvencije, javne radove.

To se odnosi i na javne pozive, njih 13, koje je Nacionalna služba za zapošljavanje nedavno objavila.

„Ministarstvo za rad i zapošljavanje će podržati planove lokalnih samouprava kroz zajedničko finansiranje“, rekao je on,

Dodao je da je uveren da će rezultati ovog projekta doprineti unapređenju stanja na tržištu rada i položaja teže zapošljivih kategorija nezaposlenih.
Konkurs se realizuje u okviru projekta „Inicijativa za inkluziju 3“, koji sprovodi SKGO, a deo je šireg programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi GIZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.