Za zdravstvo ukupno 386 mlrd dinara u budžetu za 2021.

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da je Predlogom budžeta za 2021. godinu ZA REKONSTRUKCIJU I OPREMANJE 22 ZDRAVSTVENE USTANOVE, za koje je ugovor već potpisan, izdvojeno 15,2 milijardi dinara, dok će ukupna izdvajanja za zdravstvo iznositi 386 milijardi dinara.

Obrazlažući budžet za narednu godinu u parlamentu, Mali je istakao da su među te 22 ustanova Klinički centar u Beogradu, Klinički centar u Novom Sadu, kao i Klinički centar u Kragujevcu.

Pored tih ustanova, Mali je naveo da će novac biti izdvojen za radove na Dedinju 2, za radove za Kliniku za infektivne i tropske bolesti, radove na opštoj bolnici u Loznici, Aranđelovcu, Vrbasu, Surdulici, Vranju, Kikindi, Pirotu, Prokuplju…

Takođe, za Dom zdravlja u Novom Sadu biće izdvojeno 7,8 miliona dinara.

Novac će biti izdvojen i za Dom zdravlja u Valjevu, Velikom Gradištu, Vrnjačkoj banji, kao i za Zavod za javno zdravlje u Kraljevu.

Ministar je kazao da je reč o 22 zdravstvene ustanove za koje su ugovori već potpisani i dodao da su na nekim ustanovama radovi već krenuli, a da na ostalim počinju sledeće godine.

„Jačina i snaga jedne zemlje više se meri samo politički i ekonomski, već je vezana i za otpornost zdravstvenog sistema. Mnoge zemlje, razvijenije od Srbije, su pale na ispitu kada je u pitanju korona, jer nisu dovoljno ulagale u zdravstvo“, rekao je Mali.

Istakao je da je tokom virusa korona nivo hospitalizacije u našoj zemlji najveći u Evropi i da iznosi između 12 i 38 odsto, dok u Nemačkoj iznosi između jedan i četiri odsto.

Mali navodi da je zbog toga veliki pritisak na naše zdravstvo i da će ih zato država uvek podržati većim platama i ulaganjima u zdravstvene ustanove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.