U trendu

Za „zeleniji“ region neophodna promena svesti

SKOPLJE – Balkanski region ima dovoljno otpada i materijala koji se može obrađivati, ali najveći problem je osvešćenost građana koja i dalje nije na nivou koja bi zemlje regiona dovela na nivo koji u ekološkom smislu postoji u Evropi, kaže inženjerka za žaštitu životne sredine Ljupka Arsova.

Ona je za Tanjug nakon panela „Zelene industrije kao generator rasta“ rekla da se situacija po pitanju životne sredine u regionu menja na bolje, povećano je interesovanje javnosti za ovu temu, svest građana se razvija, a pristuna je i velika podrška EU i međunarodnih finansijskih institucija.

Ipak, dodaje, osvešćenost građana nije na dovoljnom nivou, a jedno od rešenja je edukacija, od najmlađeg uzrasta do viših nivoa obrazovanja.

„Važno je kako ljudi doživljavaju svoju odgovornost u rešenju problema, edukacija treba da se vrši u školama, vrtićima, od vrata do vrata, treba da postoje modeli na koje će se mladi ugledati, to sve iziskuje dosta novca i vremena, ali je jedini pravi put i veliki deo rešenja“, rekla je ona i dodala da tehnička rešenja postoje, ali da je veliki jaz između nivoa razvijenosti svesti i onoga što treba da se postigne.

Ističe, da se svako ulaganje u zelenu industriju isplati, te da se tu nalaze prilike za nova radna mesta i razoj društva u celini.

„Zarada je vrlo realna i solidna, ali ostaje početno kapitalno ulaganje da se postrojenja izgrade, postoje jeftinije i skuplje solucije koje mogu lepo da se pokriju ako se uradi odgovarajući ekonomski model i pravo tehničko rešenje“, zaključila je ona.
Učesnici panela naveli su da je problem regiona i mentalitet koji je „otporan“ na promene, te da je najveći izazov da, na primer, reciklaža i klasiranje otpada postanu navika za građane i da se očuvanje sredine posmatra kao način života.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar