Zabeleo se zeleni rudnik: Sneg nije iznenadio rudare u borskom rudniku Čukaru Peki

Prve ovogodišnje snežne padavine koje su u većini mesta u Srbiji uslovile stvaranje snežnog pokrivača, zabelele su i područje borskog rudnika Čukaru Peki. Sve ekipe i mehanizacija ovog rudarskog preduzeća su sa prvim ovogodišnjim snegom izašle na teren i kako ističu nadležni u Srbija Ziđin Majningu, u ovoj kompaniji spremni su i za ozbiljnije snežne nanose.

Pripreme za zimsku sezonu u kompaniji Srbija Ziđin Majning obavljene su pre početka zime. Nabavljena je dodatna oprema, dopunjena mehanizacija, kupljeni potrebni agregati.

Osim potrebnog materijala za održavanje prohodnosti puteva u zimskom periodu, kompanija je nabavila i ručnu mašinu za čišćenje snega i alat za čišćenje prilaza objektima i pogonima.

Kompanija održava puteve na području rudnika Čukaru Peki, koje koristi i lokalno stanovništvo, pa su akcije čišćenja snega, kao i posipanje soli, u kojima su angažovani imehanizacija i ljudstvo, organizovane sa prvim padavinama.

Zaštita flore

Prema rečima Lidije Mihajlović, supervizora tima za ozelenjavanje, kompanija je u cilju zaštite više od 4.968 sadnica posađenih krajem 2023. godine, sa nižim temperaturama, prvim padavinama i vetrovitim danima u januaru, počela i akciju zaštite biljnog fonda. U toku je povezivanje stabala mladih sadnica, kako bi se sprečilo njihovo lomljenje.

Ključ uspeha – timski rad

Rudarstvo je specifična delatnost, koja i u redovnim i vanrednim okolnostima zahteva dobru organizovanost. Razvijena međusektorska saradnja i organizovan timski rad daju dobre rezultate, kažu u ovom društveno odgovornom preduzeću i ističu da će dežurni kapaciteti biti određeni u skladu sa prognoziranim vremenskim uslovima i potrebama uključujući sve timove, kako bi se rad u rudniku i tokom zime nesmetano odvijao, a zaposleni, ali i lokalno stanovništvo mogli nesmetano da koriste sve saobraćajnice.

Bezbednost je prioritet

Zbog pada temperature i poledice u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, iz kompanije apeluju na sve vozače, da radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, prilagode kretanje vozila uslovima na putu, striktno poštuju znakove i saobraćajnu signalizaciju na području rudnika, zaustavljaju i parkiraju vozila na propisan način, propuštaju vozila pod teretom i radnike sa obeležjem kompanije prilikom intervencije da bi mogli da brzo i kvalitetno očiste saobraćajnice i omoguće normalno funkcionisanje i nesmetano kretanje svih učesnika u saobraćaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.