U trendu

Zabrana izvoza zaustavila traznju na Produktnoj berzi

NOVI SAD – Posle rasta cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda početkom nedelje i donošenje odluke o zabrani izvoza, potpuno su zaustavili tražnju pa od srede nije zaključen nijedan berzanski ugovor za pšenicu i kukuruz navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Do srede kukuruz je imao uzlazni trend a berzanski ugovori su realizovani u cenovnom rasponu od 34 do 34,2 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ponderisana cena za ovu nedelju je iznosila 34,13 dinara što je u odnosu na podatak iz prethodne nedelje povećanje od 6,08 posto.

Posle zabrane izvoza došlo je do potpunog odustva tražnje za kukuruzom.

Tokom februara izvezeno je 161,6 hiljada tona kukuruza, a ukupan izvoz u tekućoj ekonomskoj godini iznosi 731,1 hiljada tona.

U zavisnosti od kvaliteta ugovori za pšenicu su zaključeni od 35 do 36 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Ponderisana cena iznosila je 35,54 dinara što je rast od 4,69 posto u odnosu na prethodnu nedelju.

Tokom februara izvezeno je 57,3 hiljada tona pšenice, a ukupni izvoz za 2021/22. godinu iznosi 724,5 hiljada

Najveći kupac pšenice tokom februara, bila je Italija sa 28,2 hiljada tona robe.

Tržište soje bilo je aktivno tokom cele protekle nedelje a cena se kretala od 77 do 78 dinara za kilogram bez PDV-a, sa jasnom tendencijom rasta.

Ponderisana cena je iznosila 77,2 dinara a u odnosu na prethodnu sedmicu poskupela je za 1,62 procenata.

Suncokretovom sačmom sa 33 posto proteina, početkom nedelje se trgovalo po ceni od 37 dinara za kilogram da bi sam kraj nedelje doneo realizaciju na cenovnom nivou od 40 dinara.

Ugovor za veštačko đubrivo Urea iz Kutine u pakovanju od 500 kilograma realizovan je po 106,2 dinara za kilogram bez PDV-a.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 33 dinara za kilogram bez PDV-a.

Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 4.175 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 181,8 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.