U trendu

Zabranjen uvoz najlošijeg mesa

Prerađivačka mesna industrija u Srbiji ostaje na zadovoljstvo potrošača bez jeftine sirovine na kojoj je godinama ostvarivala ogromne profite. Prema novim propisima, koji su stupili na snagu 1. januara, proizvođači više neće smeti da uvoze i koriste najlošiju kategoriju mehanički otkoštenog mesa (MSM) koja se koristila u proizvodnji viršli, kobasica, parizera…

Potvrdu ove informacije dobili smo u Upravi za veterinu gde nam je rečeno da se „ovom odredbom uvode stroži kriterijumi za proizvođače kako bi se obezbedio bolji kvalitet poluproizvoda i proizvoda od mesa”.

Mehanički odvojeno meso nastaje kada se, recimo, sa pileta odvoje njegovi najkvalitetniji delovi – file, batak, karabatak, a ostaci se pod visokim pritiskom skinu sa kostiju, najčešće leđa. Tako se dobija mesna smesa koja se u prerađivačkoj industriji dodaje prerađevinama. Takvo meso ne sadrži kvalitetne proteine, a često se u njemu pronalaze i veće koncentracije kalcijuma nego što je dozvoljeno. To se događa, jer ostaci do maksimuma „prolaze” kroz separatore pa se u smesi nalaze i samlevene čestice kostiju.

(Ivana Albunović, Politika)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.