U trendu

Zadružni savez Srbije: Zajedništvo ključ uspeha u poljoprivredi

BEOGRAD – Ključ uspeha u poljoprivredi je zajedništvo, poručuju iz Zadružnog saveza Srbije i ističu da prioritet treba da bude udruživanje malih proizvođača, kako bi mogli da sertifikuju svoje proizvode, dobro ih upakuju i izreklamiraju i na kraju prodaju po najpovoljnijoj ceni.

”Trudimo se da mikro proizvođač postane mali, a mali da preraste u srednjeg, ali najvažniji su znanje i udruživanje“, rekao je predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović.

Kaže da je zajedništvo ključ uspeha i to poljoprivrednih proizvođača, stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i lokalnih samouprava, fakulteta i instituta.

On je naglasio da je država prepoznala važnost kada je reč o finansiranju zadruga.

Ipak, Mihailović poručuje da država treba da razmisli o daljoj podršci zadrugarima kroz kreditiranje zadruga početnika u biznisu i preko Fonda za razvoj, a ne isključivo preko programa Ministarstva privrede,

Takođe, predlaže formiranja Fonda za razvoj zadrugarstva i navodi da bi to bilo u skladu sa Zakonom o zadrugama, sa politikom podsticanja zadrugarstva merama ekonomske, agrarne i stambene politike, kao i drugih razvojnih politika.

Naveo je da je 2017. godine osnovano 1.100 novih zadruga, među kojima 71 odsto zemljoradničkih i dodao da polovina od blizu 2.000 zadruga ostvaruje prihode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar