U trendu

Zadugari potražuju 200.000 hektara, žalba otišla u Strazbur

NOVI SAD – Savez udruženja akcionara Vojvodine (SUA) uputio je žalbu Evropskom komitetu za socijalna prava u Strazburu, jer su, navode, iscrpili sve pravne instrumente za vraćanje oko 200.000 hektara zadružne zemlje, oduzete tokom, kako kažu, nezakonite privatizacije, a pomoćnik ministra poljoprivrede Nenada Katanić se nada da će ovaj problem biti rešen bez strane arbitraže.

Blizu 3.000 zadrugara, okupljenih u više od 60 zadruga, traži da im se vrati na korišćenje skoro 200.000 hektara zadružne zemlje, oduzete tokom, kako kažu, nezakonite privatizacije, dok sporovi koje su pokrenuli traju više od 20 godina.

„Oko 200.000 hektara zadružne zemlje je uzurpirano ‘pretvaranjem’ u društvenu imovinu, koja je tokom privatizacije prodata biznismenima. Na taj način oštećeno je oko 10.000 porodica u Vojvodini“, izjavio je za Tanjug predsednik SUA Veselin Muhadinović.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su svesni problema koji su nastali tokom privatizacije, te da je svima u interesu da oni što pre budu rešeni.

„U procesu privatizacije, kada je razdvajana društvena imovina, bilo je puno problema. Neki zadrugari nisu mogli da dokažu vlasništvo onoga što su unosili u zadrugu. Iz tog razloga su mnogi i danas u sudskom sporu. S druge strane, imamo dobar deo onih koji su svoje pravo dokazali“, objašnjava Katanić.

On kaže da su u ministarstvu svesni koliko su zadruge uticale na razvoj agrara i koliko i uspešnih zadruga postoji danas.

„Zato nam je u interesu da ovaj problem bude rešen bez strane arbitraže. Verujem da ga, uz dobru volju, možemo rešiti unutar naše kuće“, kaže Katanić koji je pohvalio saradnju resornog ministarstva sa Zadružnim savezima Srbije i Vojvodine.

Po odredbama zakona iz 1990. i 1996. godine samo deo zadružne imovine vraćen je zadrugama, a procenjuje se da je oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje su zadruge svojevremeno unele u organizacije udruženog rada, izdvojeno i vraćeno zadrugama po njihovom ponovnom osnivanju, dok je oko 130.000 hektara ostalo u društvenim preduzećima.

Jelena Nestorov, iz Zadružnog saveta Vojvodine, koja je bila član Radne grupe za izmene Zakona o zadrugama iz 2015. godine, u izjavi za Tanjug navodi da je u procesima privatizacije veliki deo imovine koja je po svom poreklu zadružna, preneta novim vlasnicima kapitala, umesto da je vraćena zadrugama.

Pri tom su, dodaje, zadruge većinom gubile postupke za povraćaj imovine nakon promene vlasnika kapitala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.