U trendu

Zaječar sa partnerima potpisao ugovor o javnoj rasveti

ZAJEČAR – Grad Zaječar potpisao je danas ugovor sa privatnim partnerima za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije,

Do sada je Grad Zaječar za javno osvetljenje godišnje trošio oko 72 miliona dinara, odnosno za 15 godina na koliko je potpisan ugovor potrošio bi oko 9,2 miliona evra, a sa ovim ugovorom će umesto tog iznosa ukupno uštedeti najmanje oko 1,1 miliona evra i to bez sopstvenog ulaganja od strane grada, saopštio je grad Zaječar.

Kako se navodi, pozitivni finansijski efekti očekuju se tim pre jer se očekuje povećanje cene električne energije.

„Garantovanu godišnju uštedu uvođenjem novog javnog osvetljenja realizovaće zajedno grupa ponuđača sa nosiocem posla firmom Petrol d.o.o. Beograd, koja je deo korporacije Petrol ad Ljubljana. Privatni partneri samostalno finansiraju celokupnu implementaciju projekata“, navodi se u saopštenju.

Ugovor je potpisan na period od 15 godina i njime se štedi najmanje 82,98 odsto električne energije, smanjuje se emisija CO2 za oko 9.400 tona godišnje, skoro za duplo se poboljšava osvetljenost i kvalitet osvetljenosti, proširuje se deo mreže.

Privatni partner ima obavezu da garantuje uštedu i kvalitet i za to garantuje bankarskim garancijama, a ovakve uštede u skladu su sa obavezama koje Srbija preuzima u pristupanju EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.