U trendu

Zajednicka izjava ministara Vinskim putevi Otvorenog Balk

BEOGRAD – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši i ministarka životne sredine i turizma Albanije Mirela Kumbaro Furdži potpisali su danas u Palati Srbija u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji u vezi sa razvijanjem projekta „Vinski putevi Otvorenog Balkana“.

Projektom se definišu vinski putevi tri zemlje Otvorenog Balkana, „vinske oaze“, odnosno izdvojene vinarije koje se ne nalaze na vinskim putevima, kao i saobraćajna turistička signalizacija i digitalna platforma koja će sadržati podatke o svim tačkama od interesa, uključujući podatke o geolokaciji.

Ministarka Matić ovom prilikom je poručila u izjavi za Tanjug da tri zemlje treba dodatno da rade na promociji, izgradnji infrastrukture, digitalizaciji i dodatnim posticajima u domenu vinske industrije u regionu, kako bi ta oblast imala svetlu budućnost.

Ona je objasnila da su se potpisanim ugovorom predstavnici tri države obavezali da rade na projektu „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ sa ciljem da se dodatno unapredi vinski turizma na Otvorenom Balkanu.

Podsetila je da je projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ nastavak saradnje, nakon potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti turizma, potpisanog nakona Samita zemalja OB u junu mesecu.

Istakla je da je Sajam vina, turizma i hrane u Beogradu izazvao ogromnu pažnju, kako privrednika tako i građana, te da je od izuzetnog značaja da se ta velika i važna manifestacija nastavi i kroz druge aktivnosti.

„U tom smislu mi ćemo nastaviti kroz našu zajedničku saradnju da razvijamo jednu platformu koja će u saradnji sa privredom i institucijama raditi na povezivanju naših nacionalnih platformi koje već imaju mapu vinarija, a pored vinarija i vinskih puteva tu su i drugi važni proizvođači vina, a tu su, takođe, i određene institucije koje se bave izučavanjem vina i sve ostalo što bi moglo da dodatno unapredi ovu oblast, biće deo ove digitalne platforme“, navela je mimistarka.

Dodala je i da je plan da se, u saradnji sa međunarodnim institucijama i sa Svetskom turističkom organizacijom, dođe do određenih sredstava kako bi se pružila podrška, kroz grantove i bespovratna sredstva, malim proizvođačima vina i porodisčnim vinarijama, za unapređenje njihovog poslovanja.

Istakla je i da je zajednički rad zemalja Otvorenog Balkana usmeren, ne samo na promocije i upoznavanje građana i turista sa vinskom tradicijom i sa bogatsvom vinske industrije u regionu, već i na poboljšanje vinske infrastrukture u smisli bolje vidljivosti turističke signalizacije, kao i digitalizacije čitave vinske turističke ponude.

„Suština je da u svetlu ovog velikog sajma vina ne ostane nakon njega samo sećanje, nego da vinski turizam u regionu nastavi da se unapređuje“, poručila je Matić.

Ministarka životne sredine i turizma Albanije Mirela Kumbaro Furdži ocenila je da su građani i kompanije zemalja Otvorenog Balkana pokazali da umeju da sarađuju, gradeći uspešne komunikacione mostove, a da je sada vladama da podrži inicijative otvorenog tržišta koje svakako idu kroz turizam, kao razmenu ljudskih iskustava, ekonomski osnažujući naše zemlje.

„Turizam je najsigurnija kapija i najbolja vizit karta regiona da menjamo senke koje nam je istorija ostavila. To je emancipacija, zato smo započeli ovu blisku saradnju, a Sajam vina, kulinarstva i turizma koji se ove godine održava po prvi put predstavlja najbolji primer ove volje u kreiranju zajedničke turističke mape „Vinska vizija“, rekla je ona Tanjugu.

Ministar ekonomije Severne Makedonije kazao je da je turizam veoma osetljiva privredna grana, što je poslednjih par godina pokazala i pandemijska kriza, kao i da rat u Ukrajini i energetska kriza direktno utiču na turističku industriju širom sveta.

„Sve svetske analize pokazuju da su zemlje koje lakše prevazilaze ove krize one koje međusobno sarađuju, zajedno rešavaju sve probleme i pripremaju strategije za zajedničke nastupe“, rekao je on Tanjugu.

Naglasio je da je inicijativa Otvoreni Balkan u ovim teškim trenucima privrede pokazala da su, kao nikada do sada, te zemlje nadmašile sva očekivanja u pogledu saradnje i uzajamne pomoći i podrške.

Najavio je da će inicijativa Otvoreni Balkan biti proširena, ojačana i da će doprineti intenzivnijoj promociji lepota Balkana kao turističke destinacije, kao i ekonomskoj stabilnosti i razvoju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.