U trendu

Zajedno: SNS sprema najveću pljačku u 21. veku: Vlasništvo nad zemljištem bez naknade

Stranka Zajedno je danas saopštila da Srpska napredna stranka (SNS) „sprema najveću pljačku u 21. veku“ time što predlaže da se pravo korišćenja zemljišta vlasnika firmi, kupljenih u privatizaciji ili stečaju, bez naknade pretvori u pravo vlasništva.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i član Predsedništva Srpske napredne stranke, Goran Vesić je poslednjeg dana 2022. godine izjavio da će SNS predložiti ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja zemljišta privatizovanih firmi i kupljenih u stečaju, u pravo svojine, čime se, kako je rekao, oslobadja 5.000 lokacija za izgradnju.

„Nije tačna tvrdnja Vesića da je od 2009. godine više od 90 odsto konverzija prava korišćenja zemljišta na kojem se nalaze firme kupljene u privatizaciji ili stečaju, u pravo svojine, izvršeno bez ikakve naknade jer je Zakon o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na gradjevinskom zemljištu uz naknadu napisan tako da ga nije bilo moguće primeniti, iako su institucije radile svoj posao. To je zlonamerna tvrdnja čiji je cilj obmanjivanje gradjana i pokušaj najveće pljačke u 21. veku“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je formula za obračunavanje iznosa za konverziju prilično precizna i lako je izračunati koliki je iznos koji su obveznici konverzije dužni da plate državi, Fondu za restituciju ili državnim i lokalnim budžetima.

Stranka Zajedno je ocenila da, ukoliko postoji problem s naplatom, Vesić treba da objasni u čemu se taj problem sastoji i da omogući širu javnu raspravu kako bi se došlo do mogućih rešenja, a ne da rešava problem tako što će ukinuti zakon koji treba da obezbedi stotine miliona evra javnog prihoda.

„Ukoliko je problem u samom zakonu, njega je moguće izmeniti. Ako je došlo do administrativnog zagušenja usled nedostatka kapaciteta na lokalu, onda je moguće preneti sve poslove oko konverzije na nadležno ministarstvo, Agenciju za privredne registre i Grad Beograd“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je i investitorima u interesu da steknu svojinu na svom zemljištu, pa im je zato zakon omogućio i otplatu naknade na pet godina ili popust od 30 odsto ako sve isplate odjednom.

Stranka Zajedno smatra da je „sve moguće i prihvatljivo, sve izuzev ukidanja zakona koji će jedino pogodovati investitorima koji naknadu za konverziju nisu platili na vreme“.

„Ukidanjem naknade država bi rizikovala i tužbe onih investitora koji su naknade za konverziju uredno izmirili i koji sada mogu po osnovu nejednakog tretmana da zahtevaju povraćaj svog novca i time učine dodatni trošak po budžet Srbije“, ocenila je stranka Zajedno.

Stranka je navela da sada „gradjani Srbije koji su se pitali zbog čega je čuveni ‘operativac’ Goran Vesić postavljen na mesto ministra gradjevinarstva, na bolan način saznaju odgovor na ovo pitanje“.

Prva “ ‘operacija’ Vesića mnogo će koštati budžet Srbije, AP Vojvodine, Grada Beograda, budžete lokalnih samouprava, kao i sve podnosioce zahteva za restituciju“, navela je stranka Zajedno.

„Stranka Zajedno će učiniti sve da spreči štetu po budžet svih gradjana Srbije, koju je Goran Vesić i štetočinska vlast namerila da napravi. A borićemo se u parlamentu i van njega. Novac koji se spremaju da otmu od gradjana Srbije, mogao bi da bude dovoljan da se izgrade svi nedostajeći vrtići ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji, ili ispostave solarni paneli na dva miliona krovova, ili izgrade prečišćivači svih otpadnih voda u Srbiji“, navela je ta stranka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar