U trendu

Zamena železničkog mosta preko Begeja

ZRENJANIN – Na pruzi Zrenjanin – Zrenjanin fabrika, od 4. januara 2022. godine biće obustavljen železnički saobraćaj zbog radova na zameni železničkog mosta preko Begeja.
Pripremni radovi su već u toku, a od 4. januara izvođači radova počeće najpre sa demontažom postojećeg, a potom i postavljanjem novog mosta, saopštile su Želznice Srbije.
Obustava železničkog saobraćaja trajaće do 19. aprila 2022. godine.
Na taj način „Infrastruktura železnice Srbije“ i u novoj godini nastavlja sa velikim investicionim i infrastrukturnim radovima na modernizaciji železničke mreže u Srbiji.

Radove na mostu izvodiće konzorcijum firmi koji čine „Karin komerc“ iz Veternika, „Čelik“ iz Bačkog Jarka, „Trioprojekt“ iz Beograda, kao i „Geodetski biro“ iz Veternika.
Predviđeno je da most dug 55 metara dobije novu čeličnu rešetku.

Novi most biće izrađen od demontiranih elemenata montažno – demontažne konstrukcije koja je bila postavljena preko Dunava u Novom Sadu, dok nije izgrađen novi Žeželjev most.

U prvoj fazi radova predviđeno je da se na mostu u naselju Berbersko obavi postavljanje šipova koji će služiti za demontažu mosta, kao i da se obave drugi neophodni radovi. Kada se ova faza završi prema projektu očekuje se da radnici počnu sa sečenjem i demontažom postojeće konstrukcije mosta. Stara čelična konstrukcija biće odložena na šipove i skele koji će biti postavljeni u januaru, a zatim će biti izmeštena na obalu Begeja.

Nakon tih aktivnosti uslediće radovi na ojačanju konstrukcije mosta, obloga stubova, ležišta, kako bi otpočeo posao postavljanja nove čelične konstrukcije mosta.

Kada postavljanje nove konstrukcije mosta bude završeno, uslediće posao na postavljanju pragova i šina na konstrukciji mosta, tako da će u aprilu biti okončan ceo posao oko radova na mostu preko Begeja.

Od proleća kada radovi budu završeni sa obe strane mosta iznad Begeja biće postavljene dve staze, propisno obeležene i širine da može da se bezbedno odvija pešački saobraćaj.

Radi povećanja bezbednosti „Infrastruktura železnice Srbije“ urediće ne samo prilaze i pešačke staze, već će biti postavljeno i novo osvetljenje na mostu, čime će ceo ovaj prostor dobiti novi i lepši izgled.

Most na Begeju postavljen je 1937. godine, tako da će se sledeće godine navršiti osam i po decenija železničkog saobraćaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar