U trendu

Zapošljavanje u SAD naglo usporilo u aprilu

VAŠINGTON – Američki poslodavci su otvorili u aprilu 2021. samo 266.000 radnih mesta, prema današnjim podacima Ministarstva rada SAD, što je neuporedivo manje nego u martu i znak da preduzeća ne uspevaju da nađu dovoljno radnika dok se ekonomski oporavak zahuktava.

Ministarstvo je takođe lrevidiralno naniže podatak o novootvorenim radnim mestima u martu na 770.000 sa prvobitno objavljene cifre od 916.000 radnih mesta, prenosi Rojters.

To znači da je zaposlenost za 8,2 miliona radnih mesta ispod maksimuma zabeleženog pre pandemije, u februaru 2020, dodaje britanska agencija.

Pre dvanaest meseci, američka ekonomija je izgubila rekordnih 20.679 miliona radnih mesta, zbog mera zatvaranja prodavnica neegzistencijalne robe, restorana i preduzeća čija delatnost nije od krucijalnog značaja, kako bi usporila prvi talas kovida-19.

Stopa nezaposlenosti u SAD je porasla na 6,1 odsto u aprilu sa 6,0 procenata u martu.

Uprkos naglom usporavanju zapošljavanja prošlog meseca, američko tržište rada se poboljšava. Stopa učešća radne snage, ili udeo Amerikanaca u radnoj dobi koji imaju posao ili ga traže, popeo se na 61,7 posto u aprilu sa nivoa od 61,5 procenata u martu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.