U trendu

Zaštitnik preduzetnika: Odluke o merama se donose bez ekonomskog paketa i onih na koje se odnose

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ saopštilo je danas da smatra problematičnim to što Vlada i krizni štab donose odluke o merama za suzbijanje pandemije bez učešća onih na koje se odnosi i bez pratećeg ekonomskog paketa.

Oni su naveli da su iz novih mera, po kojima bašte kafića mogu raditi, izuzeti oni koji ih nemaju, a i njima stiže na naplatu 100 odsto nameta.

Predstavnici Udruženja su ponovo pozvali nadležne da po hitnom postupku saniraju štetu koja je nastala u prethodnih godinu dana za šta je potrebno da se otpišu porezi i doprinosi, ukinu parafiskalni nameti, smanji PDV na 5 odsto u naredne dve godine, da se umanje sve lokalne takse i dažbine srazmerno ograničenjima i da se hitno započne sa primenom uredbe koja je na snazi, a koja je namenjena ugroženim delatnostima, kojom je predvidjeno pokriće fiksnih troškova i bruto zarada na način na koji je to učinila većina zemalja u EU.

Iz Udruženja su istakli da dok neprofesionalna poreska uprava svakodnevno vrši represiju prema domaćim privrednicima, obračunava kamate i izbacuje iz reprograma one koji su merama onemogućeni da rade, država subvencioniše strane „investicije“ sa 56.000 evra po radnom mestu.

Oni su naveli da „i dalje čekaju javni izveštaj inspekcija o kontroli mere ‘jedna osoba na devet kvadratnih metara’ u hipermarketima, gradskom prevozu, zadrugama i slično“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.