najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zavrnuli slavinu: Rusija obustavila isporuku gasa Ukrajini

Ruska energetska kompanija Gasprom saopštila je da je u potpunosti obustavila isporuku prirodnog gasa Ukrajini, nakon što je Kijev prethodnog dana poručio da prestaje sa kupovinom ruskog gasa.

“Ukrajina nije platila julsku isporuku gasa i od jutros im je obustavljena isporuka gasa”, rekao je izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler, dodajući da ni kap gasa neće biti isporučena Ukrajini dok ta zemlja ne izvrši avansnu uplatu, prenosi agencija Frans pres.

Ukrajinska energetska kompanija Ukrtransgas je prethodno za agenciju Tas rekla da će prestati da uvozi gas iz Rusije i od sada će ga uvoziti samo iz Slovačke, dok ne bude postignut dogovor o uslovima kupovine gasa.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je želja Kijeva da dobije popust na gas veći od 40 odsto neosnovana i da bi u tom slučaju cena gasa za Ukrajinu bila znatno niža nego za susedne zemlje.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je pre dva dana rekao da je Naftogas Ukrajine zatražio je od Gasproma da produži popust na gas i za treće tromesečje, a Rusija najavila da će im izaći u susret. Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da da popust od oko 40 dolara za hiljadu kubnih metara i na taj način bi konačna cena ostala na nivou drugog tromesečja, od 247 dolara za hiljadu kubika.

Ukrajinsko ministarstvo energetike, pak, smatra da bi cena trebalo da bude tek nešto malo više od 200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima Ukrtransgasa, uvoz prirodnog gasa iz Rusije je u prvoj polovini godine smanjen 73,4 odsto na 3,7 milijardi kubnih metara. Sa druge strane, uvoz gasa iz zemalja Evropske unije je istovremeno uvećan 10,5 puta, sa 600 miliona kubika iz prve polovine 2014. na 6,3 milijarde kubika u periodu januar-jun 2015, od čega je najviše uvezeno iz Slovačke, 716 miliona kubnih metara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike