Završen remont, pokrenuta proizvodnja u Petrohemiji

PANČEVO – Proizvodnja u „HIP-Petrohemiji“ uspešno je pokrenuta posle zastoja tokom kojeg su realizovane investicione i remontne aktivnosti na procesnoj opremi u petrohemijskim fabrikama u Pančevu i Elemiru, saopštilo je ovo preduzeće.

Ukupna vrednost investicionih radova, navode, iznosi oko 18,3 miliona evra, a remontih poslova oko dva miliona evra.
Startom fabrike „Etilen“ u subotu, 18. maja godine uspešno je pokrenuta proizvodnja u „HIP-Petrohemiji“, a nakon početka rada „Etilena“, dan kasnije, u fabrikama Polietilena visoke gustine (PEVG) i Poletilena niske gustine (PENG), počela je proizvodnja namenjene prodaji na inostranom i domaćem tržištu.

Sve petrohemijske fabrike rade stabilno i prema operativnom planu proizvodnje, kaže se u saopštenju.

Ovo je najveća suma investirana u HIPPetrohemiji u poslednjih 30 godina, a projekti su finansirani sopstvenim sredstavima kompanije.

Najznačajnije investicije realizovane tokom remonta 2019. su prva faza reinstrumentacije i zamena upravljačkog sistema kompresora i turbina u fabrici Etilen, ugradnja nove linije za pakovanje gotovih proizvoda i zamena aktivatora katalizatora u fabrici PEVG i revitalizacija hiperkompresora i ugradnja nove mašine za pakovanje u fabrici PENG.

Sledeća velika investicija u ovoj godini je povećanje obima proizvodnje u fabrici Polietilena visoke gustine (PEVG), koja će biti realizovana tokom leta.

„Završetak remonta u Fabrici sintetičkog kaučuka u Elemiru očekuje se do kraja maja“, rekao je izvršni direktor Funkcije proizvodnje i tehničke podrške „HIP-Petrohemije“, Miša Bulajić.

Cilj remonta je bezbedan i stabilan rad proizvodnih fabrika u kontinuitetu u narednom periodu, do sledećeg remonta, a realizovane investicije imaju za cilj povećanje profitabilnosti poslovanja i bolju konkurentnost na tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.