U trendu

Završena revitalizacija u TENT B, blok B1 pušten u probni rad

OBRENOVAC – Blok B1 u termoelektrani „Nikola Tesla B“ jutros je, posle uspešno završene revitalizacije, pušten u probni rad.

„Kao što je i obećano prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, revitalizacija bloka B1 završena je na vreme i time je dodatno obezbeđena energetska sigurnost države“, rekao je v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Blok B1 je u probnom radu od 6,53 sati, saopštio je EPS.

Ovaj blok sada ima snagu 670 megavata, što je za 20 megavata više nego pre modernizacije, a dodatno mu je produžen radni vek i povećana efikasnost.

Vrednost ove investicije je 90 miliona evra.

Najveći udeo od 70 miliona evra ima remont kotlovskog postrojenja i čak 70 odsto tog posla uradile su srpske metalske i kotlarske firme.

To je bio i najsloženiji deo ove revitalizacije B1, jednog od dva najjača termo bloka u EPS-u.

U ovom velikom projektu ugrađeno je 4.000 tona novog čelika, 3.000 tona građevinskog materijala, a urađeno je više od 55.000 zavarivanja, bez greške.

Hvala mladim inženjerima koji su bili okosnica ove modernizacije i time su postali siguran stub znanja i stručnosti za buduće projekte u EPS-u, poručio je Grčić.

Osim povećanja snage, radnog veka i energetske efikasnosti, ova revitalizacija unaprediće i uslove zaštite životne sredine. Ugradnjom sistema za redukciju azotnih oksida, smanjiće se emisija azotnih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru. Ekološki projekti intenzivno se rade i u TENT A i u TENT B. Napreduje gradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a započet je i projekat gradnje takvog postrojenja i u TENT B.

Cilj je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovina električne energije realizuju svi projekti za zaštitu životne sredine i da do 2027. godine sve termoelektrane EPS-a budu u potpunoj usaglašenosti sa Direktivom o industrijskim emisijama, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar