U trendu

Zbog nerealizovanih ekskurzija preti stečaj agencijama

BEOGRAD – Turističkim agencijama koje se bave organizacijom ekskurzija i kojih ima oko 120, preti stečaj, jer su dosada realizovale svega 15 procenata planiranih putovanja, a nije izvesno da li će zbog epidemije moći da organizuju ekskurzije na jesen, izjavio je direktor YUTA-e Aleksandar Seničić.

„Zbog cele situacije sa epidemijom, vrlo dugo smo čekali odobranje Minsitarstva prosvete i Kriznog štaba na realizaciju ekskurzija i ono je stiglo tek u junu. Realizovano je nešto malo putovanja sredine juna do početka jula, ali tada smo već ušli u sezonu kada su ti objekti zakupljeni komercijalno, tako da nije bilo moguće da se realizuju ekskurzije tokom sezone“, rekao je Seničić gostujući na TV K1.

Dodao je da se čeka da se vidi kakva će situacija sa pandemijom biti od septembra i izrazio bojazan zbog toga što broj obolelih ponovo raste.

„To može biti veliki problem. Najvećem broju dece koja su prošle godine bila završni razredi osnovnih i srednjih škola su agencije iz svojih sredstava uspele da vrate novac“, rekao je Seničić.

Dodao je da je problem to što su agencije pomoć koju su dobile po Uredbi Vlade Srbije usmerile u zamenska putovanja i da je to uplaćeno hotelima.

„Hoteli su zadržali taj novac iz prostog razloga što nisu imali druge prihode, mada se Uredba ne odnosi na njih. Biće veliki problem ukoliko nam se zatvori od septembra mogućnost da radimo, jer ne vidim iz kojih sredstava će agencije moći da nadoknade to što su hoteli već potrošili prošle godine za egzistenciju“, rekao je Seničić.

Istakao je da će to pogoršati poziciju velikog broja turističkih agencija i da ta situacija zahteva intervenciju države.

„Nema tu nekog naročitog rešenja, osim razgovora sa državom i pokušaja da se te obaveze eventualno prolongiraju ili eventualno da se kroz neke kreditne linije pomogne da te agencije i hoteli prežive, da roditelji ne budu uskraćeni za taj novac. Agencije imaju polise osiguranja koje je moguće aktivirati u slučaju da dođe do ovakvog kolapsa, ali se plašim da ukoliko broj agencija i taj iznos budu veliki, a govorimo o iznosu od 20 do 30 miliona evra, pitanje je da li osiguravajuće kuće mogu da podnesu takav trošak“, rekao je Seničić.

Naveo je da nije mnogo bolja situacija ni sa komercijalnim aranžmanima, jer je prodaja ananžmana ove sezone na oko 40 odsto prometa iz 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar