U trendu

Zbog Todorića strahuje 11.000 radnika u Srbiji

Hrvatski Agrokor koji ima finansijske probleme zapošljava u Srbiji oko 11.000 radnika koji se pribojavaju da preduzećima u kojima rade preti stečaj ili će dobiti novog vlasnika, pišu današnje Večernje novosti.

Dug Agrokora prema dobavljačima procenjuje se na više od dve milijarde evra, a za poreze u Hrvatskoj duguje oko 800 miliona evra.

U Srbiji Agrokor ima osam firmi – Frikom, Dijamant, Ideju, Merkator, Super karticu, Kikindski mlin, MG mivelu i Novu slogu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je za Novosti rekao da se prati sve što se dešava sa Agrokorom i da će sledeće nedelje biti sastanak na tu temu.

On je naveo da je njegovo ministarstvo u kontaku sa dobavljačima Agrokora u Srbiji jer je interes da se obaveze prema njima na vreme ispunjavaju.

Uprava Agrokora juče je saopštila da zajedno sa partnerima analizira sve opcije stabilizacije poslovanja i da ima izrazitu podršku svojih investitora.

Bonitetske agencije Mudi (Moody’s) i Standard end Pur (Standard & Poor’s) snizile su u januaru i februaru kreditni rejting Agrokora koji je jedna od najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

Agrokor u Hrvatskoj direktno zapošljava 35.000 ljudi, u okolnim zemljama još oko 25.000.

Hrvatske vlasti su poručile vlasniku Agrokora Ivici Todoriću da njegovu kompaniju neće spasavati državnim novcem, ali su zabrinute zbog toga kako će se njegove finansijske teškoće odraziti na hrvatsku privredu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.