U trendu

Zelena energija za veću saradnju SR i GR u energetici

BEOGRAD – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa zamenikom ministra spoljnih poslova Grčke zaduženim za ekonomsku diplomatiju Kostasom Fragojanisom o energetskoj tranziciji, energetskoj bezbednosti i projektima u oblasti energetike.

Mihajlovićeva je rekla da je Srbija ove godine započela energetsku tranziciju i donela novi zakonodavni okvir u oblasti energetike i rudarstva, kao i novi plan investicija.

„Veoma smo zainteresovani za saradnju sa Grčkom, koja je dosta ispred nas u energetskoj tranziciji u oblasti zelene energije, razvoju skladišta energije i novih tehnologija. Takođe je važna saradnja u gasnom sektoru, jer je za Srbiju, pored diverzifikacije pravaca, važna i diverzifikacija snabdevača, što ćemo postići izgradnjom gasne interkonekcije Srbija-Bugarska“, navela je Mihajlovićeva, saopštilo je ministarstvo.

Fragojanis je upoznao potpredsednicu vlade s iskustvom Grčke u energetskoj tranziciji, uključujuči odluku o gašenju termoelektrana na lignit u veoma kratkom roku i novim investicijama u kapacitete koji koriste obnovljive izvore energije.

On je istakao zainteresovanost Grčke za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti i na nivou ministarstava, kao i energetskih kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.