U trendu

Železara odmakla u investicijama za efikasniju proizvodnju

SMEDEREVO – HBIS Srbija u Železari Smederevo do 1. jula sledeće godine godine završiće novo postrojenje za proizvodnju sintera koje će omogućiti znatno efikasniju proizvodnju i doneti značajna poboljšanja u zaštiti životne sredine, rečeno je danas u toj kompaniji.

Izvršni direktor HBIS Srbija Vladan Mihailović rekao je da će novo postrojenje raditi sa najboljom raspoloživom tehnologijom sa aspekta proizvodnje sintera i zaštite životne okoline.

„Na primer, svi sistemi za prečišćavanje gasova omogućavaće emisiju gasova ne veću od 20 miligrama po kubiku vazduha, što je trenutno verovatno najbolji rezultat u svim železarama i aglomeracijama koje rade u Evropi“, rekao je MIhailović.

Dodao je da se gradi i veoma moderno postrojenje za odsumporavanje gasova prilikom proizvodnje sintera.

Trenutno je u početnoj fazi montiranja opreme a završeni su svi građevinski radovi na novom postrojenju.

Ukupna investicija u izgradnju aglomeracije, nove koračne peći, kao i rezervoara za visokopećni gas i konvertora je 160 miliona dolara.

Čelična, kojom upravlja kineski HBIS, ovu godinu završava sa jednom visokom peći u radu, a rezultati u proizvodnji su manji nego 2019. godine isključivo zbog kvota EU.

„To je dobra poslovna odluka (s jednom peći) jer smo sa dve visoke peći proizvodili nešto manje u odnosu na proizvodnju sada sa jednom peći. Radimo u punom kapacitetu sa visokom peći broj 2 a ovu godinu završićemo sa 1.220.000 tona slabova. To je značajno manje u odnosu na prošlogodišnji rezultat a osnovni razlog su kvote EU koje su stupile na snagu u julu ove godine“, rekao je MIhailović.

Kako ističe, Železara nema većih problema u radu postrojenja zbog kovida 19.

„Radimo u proizvodnji u dve smene po 12 sati, a određeni broj administrativnih radnika je na odsustvu ili na godišnjim odmorima“, rekao je Mihailović.

Istakao je i da je turska ruda siderit koja se koristi od 30. jula dobrog kvaliteta.

„Sada primenjujemo niz mera po nalogu inspektora životne sredine, četiri puta vlažimo rudu, i od tada nismo imali nikakvih problema prilikom istovara ove rude“, ističe Mihailović i dodaje da se ista ruda koristi u EU, u Rumuniji i Mađarskoj, kao i u Turskoj.

Generalni menadžer ineženjeringa i investicija HBIS Srbija Milovan Tasić izjavio je danas da će nova investicija doneti veću efikasnost tehnološkog procesa i pojačati sve efekte zaštite životne sredine jer će biti primenjene najbolje tehnike za prečišćavanje otpadnih gasova, preko elektrofiltera i moderno postrojenja za odsumporavanje.

„Ovo je veliki posao, ali je tek početak. Uz novu aglomeraciju, biće izgrađena i nova koračna peć, veliki rezervoar za visokopećni gas od 80.000 normalnih kubika“, rekao je Tasić i dodao da se radi na projektima nove energane i konvertor.

Kako je istakao, investicije će bitno povećati energetsku efikasnost fabrike a deo sopstvene proizvodnje električne energije bi mogao da dosegne i 50 procenata.

Generalna menadžerka sektora zaštite životne sredine HBIS Srbija Ljubica Drejk rekla je da će novo postrojenje vidno da poboljša performanse iz oblasti zaštite životne sredine.

„Zakon Srbije praškaste materije u vazduhu limitirana na 50 miligrama po kubnom metru, a ovo postrojenje je projektovano da maksimalno ima emisiju od 20 miligrama po kubiku, znači 2,5 puta ćemo manje emitovati nego što zakon u Srrbiji dozvoljava“, rekla je Drejkova.

Veliki napredak biće i na polju otpadnih voda gde će umesto sadašnjih sistema koji je koriste biti sistemi za otprašivanje koji uopšte vodu ne koriste.

Kako je objasnila, sve sirovine koje budu izdvajane kroz sisteme otprašivanja odmah će biti vraćane u proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar