Železara Smederevo: Nakon četiri godine od danas u radu visoka peć 1

U „Železari Smederevo“ danas će, nakon četiri godine od gašenja, biti puštena u rad visoka peć 1, a njenom pokretanju prisustvovaće i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U Železari radi visoka peć 2, dok je visoka peć 1 u proteklih pet meseci bila u remontu.

Ta peć je počela da radi 1971. godine, a ugašsena je prvi put 1987. godine radi generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Visoka peć 1 je ponovo počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki „Ju-Es-Stil“, ugasio 2011. godine. Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

U Železari naglašavaju da je 80 odsto radova na remontu visoke peći broj 1 urađeno sopstvenim snagama zaposlenih te kompanije.

U Železari radi ukupno oko 5.250 radnika, zajedno sa ograncima u Šapcu i Kučevu. U vreme bivše Jugoslavije zapošljavala je oko 14.000 radnika.

Maksimalna proizvodnja Železare sada se procenjuje na oko 2,2 miliona tona godišnje.

Smederevska železara je pod imenom „Sartid“ prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu“ za 23 miliona dolara i do pocetka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog „Ju-Es-Stila“ za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u martu ove godine preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem. Nedugo po preuzimanju, Kamaraš je izjavio da je „Železara Smederevo“ izvanredna fabrika koja ima sjajnu perspektivu, te da može da se izdržava sama i da ne očekuje nikakvu pomoć srpske vlade.

Ta smederevska fabrika je u prva četiri meseca ove godine bila drugi izvoznik Srbije, posle prvoplasiranog Fijata iz Kragujevca.

Železara je u prvom kvartalu ove godine imala izvoz od 114,8 miliona evra, dok je u 2014. godini vrednost njenog izvoza bila ukupno 200,8 miliona evra.

Premijer Vučić je u međuvremenu saopštio da je Vlada Srbije prestala da izdvaja subvencije za Železaru Smederevo i da se ona postepeno oporavlja pod vođstvom novog menadžmenta, a da je proizvodnja duplirana na oko 90.000 tona čelika mesečno.

Početkom oktobra je izjavio da se vode ozbiljni pregovori sa Kinom i jednom velikom kineskom kompanijom koja je zainteresovana za Železaru Smederevo i da bi već u novembru mogao da bude postignut dogovor.

Vučić je precizirao da je reč o drugoj po veličini u svetu kompaniji za proizvodnju čelika koja želi da kupi Železaru Smederevu.

Premijer očekuje da će pokretanje druge visoke peći direktno uticati na povećanje bruto domaćeg proizvoda Srbije za 0,3 do 0,4 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.