U trendu

Zeleznica prodala 40.000 tona sekundarnih sirovina

BEOGRAD – Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o prodaji 40.000 tona sekundarnih sirovina, sa planiranim prihodom od 1,83 milijarde dinara, rečeno je danas Tanjugu u tom preduzeću.

Prodato je oko 40.000 tona starih šina, starog kolosečnog pribora, skretnica, skretničkih delova i ostalih metalnih odnosno čeličnih delova, izjavio je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o prodaji sekundarnih sirovina sa kompanijom „Metalfer Steel Mill“ iz Sremske Mitrovice, u zajedničkoj ponudi sa firmom „Eko Unija SN“ iz Stare Pazove.

Prema rečima Stanisavljević, na ovaj način Infrastruktura železnice Srbije je već u prvom kvartalu 2022. ostvarila rekordan prihod od prodaje sekundarnih sirovina od svog osnivanja, zaključivši od početka godine ugovore ukupne vrednosti od oko 21 milion evra.

Početna cena na ovoj javnoj prodaji iznosila je 1,457 milijardi dinara, pa je između početne i ugovorene cene ostvarena razlika u iznosu od 373 miliona dinara, što je još jedan od pokazatelja uspešnosti ove javne prodaje.

Na ime depozita i avansa Infrastrukturi železnice Srbije za ovaj posao već je uplaćen iznos od 366 miliona dinara.

Reč je o jednom od najvećih ugovora o prodaji sekundarnih sirovina, ne samo na železnici, već u poslovanju čitavog javnog sektora u Srbiji, koji je u pogledu poslovnih rezultata i transparentnosti u radu nakon postupka javne prodaje realizovan na najvišem nivou, naveo je Stanisavljević za Tanjug.

Od budućeg kupca je zahtevano da poseduje Integrisanu dozvolu za upravljanje otpadom, koja garantuje integrisano sprečavanje i kontrolu potencijalnog zagađivanja životne sredine.

Ovu dozvolu u Srbiji izdaje Ministarstvo za zaštitu životne sredine, u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, najvišim evropskim standardima iz ove oblasti, kao i Direktivom EU, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.