U trendu

Željko Prodanović: Zaustaviti gašenje seoskih domaćinstava

Željko Prodanović prvi na izbornoj listi grupe gradjana „Za zdravu Srbiju – Milan Stamatović – Kosjerić“ rekao je da je uveren da se „jedino uvođenjem dodatnih podsticajnih sredstava, prvenstveno u oblasti poljoprivrede i turizma, mogu ohrabriti i stimulisati mladi ovog kraja da ostanu na ognjištima svojih predaka“.

„Poražavajući je podatak da je na teritoriji opštine Kosjerić godinama unazad negativni prirodni priraštaj, pošto se u toku godine rodi samo oko 80 beba, a premine čak 200 stanovnika Kosjerića i njegovih sela“ smatra Prodanović.

Prodanović je istakao i da je, na teritoriji kosjerićkih mesnih zajednica, više od 400 napuštenih porodičnih gazdinstava, što je alarmantan podatak s obzirom da seoska domaćinstva čine 69 odsto ukupnog broja domaćinstava Kosjerića.

„Glavni razlog za napuštanje imanja bio je nedostatak tržišta za plasman poljoprivrednih proizvoda zbog čega moramo da se ugledamo na opštinu Čajetina koja je, zahvaljujući osnivanju Kancelarije za saradnju sa Rusijom, uspela da, pronađe novo tržište za svoje proizvođače i da u jednoj godini, poveća izvoz u Rusiju za 300 odsto u odnosu na prethodnu,“ zaključio je Prodanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.