U trendu

Zemlja u kojoj je papirni novac nastao sada želi da ga potpuno eliminiše (video)

Kina je pre dve nedelje otpočela sa testiranjem sopstvene digitalne valute u pojedinim regionima, sa ciljem da ukloni sav papirni i metalni novac iz cirkulacije, javlja Saut čajna morning post (South China Morning Post).

Pilot programi pokrenuti su u Šenženu, Sužouu i Čengduu, kao i u posebnoj ekonomskoj zoni provincije Hebei, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Instituta za istraživanje digitalnih valuta Narodne banke Kine za tehnološki portal ZDNet.

O novoj digitalnoj valuti se malo zna, nije poznato kada bi trebala da stupi u upotrebu, a veći broj medija je u međuvremenu javio da je određenom delu kineskih zvaničnika deo poslednje plate isplaćen putem aplikacije koja je neophodna za transakcije novom valutom.

Narodna banka Kine je potvrdila da testove sprovodi u „zatvorenim sistemima“, odnosno da novom valutom za sada nepoznatog imena nije moguće obavljati „obične“ kupovine.

Mekdonalds, Starbaks i Subvej su među prvim stranim kompanijama koje će testirati novu kinesku suverenu digitalnu valutu, objavila je kineska centralna banka, u manjim transakcijama sa lokalnim partnerima, prenosi SCMP.

Metju Grajem, generalni direktor Sino Global Capital, investicione firme iz Pekinga, rekao je za ZDNet da „nijedna druga država nije ostvarila toliko napretka kao Kina u oblasti digitalnih valuta“, kao i da su kineske vlasti uložile značajne napore u istraživanje i razvoj ovog rešenja.

Navodno, prvu širu primenu nova digitalna valuta bi trebala da doživi tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine.

Po svemu sudeći, „digitalni renminbi“ neće biti kriptovaluta u pravom smislu te reči, obzirom da će se na početku distribuirati putem banaka i drugih finansijskih institucija, odnosno da će sistem biti centralizovan.

Za razliku od u Kini rasprostranjenih AliPay i WeChat Pay fintek rešenja, koji se oslanjaju na internet, tehnologija koju koristi Narodna banka Kine će omogućiti razmenu digitalne valute bez interneta, slično kao prilikom korišćenje fizičkog gotovine, navodi agencija Sinhua.

Ako stvari budu tekle po planu, Kina će biti prva država koja lansira digitalnu valutu. Internet gigant Fejsbuk je već prošle godine najavio da radni na sopstvenoj digitalnoj valuti, Libri, ali se suočio sa brojnim poteškoćama usled protivljenja državnih regulatornih tela, prenosi Novaekonomija.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.