U trendu

Žene starije od 45 godina čine polovinu ukupnog broja nezaposlenih žena u Šumadiji

Od 22.577 nezaposlenih u Šumadiji 13.299 su žene, a više od polovine tog broja (6.972) su žene starije od 45 godina.

To pokazuju podaci iz poslednjeg statističkog izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje,koje prenosi portal Pressek.

Kako piše portal, u kragujevačkom udruženju „Putokaz“ smatraju da su nezaposlene žene starije od 45 godina nevidljiva grupa za poslodavce, i pored znanja i radnog iskustva.

Iz ovog udruženja su 2021. godine razgovarali sa 37 nezaposlenih žena sa teritorije Šumadije,starijih od 45 godina

„Gotovo sve su izgubile veru u ‘državu i sistem’, smatraju da Nacionalna služba za zapošljavanje ‘ne radi svoj posao’, nisu zadovoljne saradnjom sa NSZ, često su bile u prilici da čuju negativne komentare na račun godina i neretko su doživljavale različita poniženja na račun fizičkog izgleda i pola. Većina njih veruje da je zapošljavanje moguće skoro isključivo preko veze, pre svega ‘politički'“, navodi se u izveštaju „Putokaza“.

U „Putokazu“ smatraju da je ključni problem kada su u pitanju žene starije od 45 godina na tržištu rada to što su one dvostruko marginalizovane – po osnovu roda i starosti.

„One nisu marginalizovane samo u odnosu na svoje muške kolege, već i u odnosu na mladje koleginice“, kazala je za portal Pressek, Snežana Milisavljević iz „Putokaza“.

Ona navodi da statistički podaci kada je u pitanju tržište rada ne samo u Srbiji već i u Kragujevcu pokazuju da je medju nezaposlenima na tržištu rada 64 odsto žena, a od te populacije više od polovine su žene starije od 45 godina.

Milisavljević dodaje da podaci Putokaza pokazuju da najduže na posao, medju nezaposlenim licima sa visokom stručnom spremom u Kragujevcu, čekaju žene starije od 45 godine, i njih je 72 odsto.

„Upravo zbog toga udruženje Putokaz se zajedno sa patrnerskim organizacijama iz ‘Mreže za podršku ženama 45+’ izborilo da u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine žene 45+ budu prepoznate kao kategorija teže zapošljivih lica“ kaže Milisavljević.

Takodje, su Skupštini grada Kragujevca podneli su Inicijativu za izmene i dopune Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za period 2021-2023. godine kojim bi žene starije od 45 godina bile prepoznate kao teže zapošljiva kategorija i samim tim bile bi obuhvaćene merama aktivne politike zapošljavanja.

Kroz radionice Putokaza je tokom prethodne tri godine prošlo oko 200 žena.

Ovo udruženje je deo „Mreže za podršku ženama 45+“ koju pored kragujevačkog udruženja čine ženske organizacije: iz Beograda, Čačka i Aleksandrovca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.