Ženeva planira kažnjavanje vozača prebučnih vozila

ŽENEVA – U Ženevi se spremaju da uvedu kazne za vozače prebučnih automobila koje će „loviti“ radarima za buku, objavio je nemački časopis „Autobild“, a prenosi portal Seebiz.

Ženevska gradska skupština namerava do sredine ove godine da proglasi obavezni dopušteni nivo buke za automobile, kamione i motocikle.

Aktivisti pozivaju gradske vlasti da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike nivo glasnosti koji proizvodi mašina za pranje veša.

Buka je drugi najčešći oblik zagađenja u tom švajcarskom gradu, a gradska odbornica Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih smatra da radarski uređaj koji bi registrovao preveliku buku i potom snimio vozilo koje je proizvodi ne bi trebalo da bude naročito skup.

Međutim, razvoj uređaja bi zbog tehničkih razloga mogao potrajati neko vreme, jer će takav radar morati da razlikuje različite vrste vozila.

I nekoliko drugih evropskih gradova bori se protiv prevelike buke u saobraćaju, ali to čine ograničenjem brzine i „presvlačenjem“ ulica od kamenih kocki asfaltom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.