U trendu

Ziđin: Bolji vazduh u Boru zahvaljujući novom sistemu

BOR – Uporedni podaci sa glavnih mernih mesta u gradu pokazuju da je kvalitet vazduha u Boru znatno poboljšan nakon puštanja u rad novog sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, saopšteno je danas iz kompanije Ziđin.

Kako se navodi, u Brezoniku je, pre nego što je proradio nov sistem odsumporavanja, prosečna časovna emisija dimnih gasova bila 27,65 mikrograma po kubnom metru vazduha, a sada je 23,7 mikrograma, što je 14,3 odsto manje.

U gradskom parku emisija sumpor-dioksida je sa 49,57 mikrograma po metru kubnom vazduha smanjena za 45 odsto i svedena na 27,24 mikrograma, a kod Instituta su prosečne satne vrednosti opale 11,5 procenata.

U saopštenju se navodi da od kada je Ziđin preuzeo rukovođenje, u poboljšanje stanja životne sredine i ekologije je umesto 70 miliona američkih dolara, koliko je bilo dogovoreno sporazumom o strateškoj saradnji, uloženo ukupno 126 miliona dolara.

Zamenik generalnog direktora za bezbednost i zaštitu životne sredine Kju Veijun navodi da je kompanija, kako bi osigurala stabilnost celog metalurškog sistema, morala da zameni staru opremu i cevovode.

„Zahvaljujući novom sistemu za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova, koji je 25. jula pušten u probnu proizvodnju, prosečna koncentracija sumpor-dioksida je u avgustu znatno niža od one koja je evidentirana od januara do jula“, rekao je Kju Veijun.

Dodaje da nakon što završe i u upotrebu puste tri nova konvertora i dve anodne peći, problem emisije dimnih gasova iz topionice biće potpuno rešen.

Kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 normalnih kubnih metara na sat, sadržaj sumpor-dioksida je nakon obrade manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru.

Nakon odsumporavanja, velika količina fine prašine i suspenzije od sumpora uvlači se u dimni gas, koji se mokrim elektrostatičkim filterom dubinski uklanja, a uklonjene kapljice vraćaju se u sistem odsumporavanja.

Otpadni gas se ispušta u skladu sa standardom emisije otpadnih gasova.

Tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine ima visoku efikasnost, potvrđenu tehnologiju, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.