U trendu

Ziđin Koper: U unapređenje borske Topionice i rafinacije uloženo 315 mln dolara

BOR – Kompanija Srbija Ziđin Koper je uprkos izazovnoj 2022. godini uspela da ostvari planirane ciljeve, a jedan od najvažnijih projekata je bio unapređenje i rekonstrukcija borske Topionice i rafinacije (TIR), u koju je uloženo 315 miliona dolara, izjavio je zamenik generalnog direktora zadužen za finansije Li Jiangtao.

Borska Topionica i rafinacija će ispunjavati sve standarde Evropske unije, istakao je Li u izjavi za Tanjug.

On je podsetio da je u 2022. godini došlo do pada cena metala, pandemije i prekida lanca snabdevanja izazvanog ratom Rusije i Ukrajine i naveo da da je kao rezultat toga prihod kompanije Srbija Ziđin Koper u prethodnoj godini smanjen za oko 14 odsto u odnosu na 2021.

„Procenjivali smo prihod na oko milijardu dolara, ali je sve to uticalo na smanjenje. Istovremeno, suočavamo se i sa povećanjem troškova proizvodnje izazvanim visokom globalnom inflacijom. Cene mnogih naših potrošnih materijala, poput čeličnih kugli i dizela, porasle su za više od 20 do 30 odsto“, ističe Li.

Ipak, naglašava da je Srbija Ziđin Koper u protekle četiri godine završila investicije koje su podrazumevale izgradnju novih pogona i nadogradnji starih sistema u iznosu od 1,9 milijardi dolara.

„To je mnogo više od investicione obaveze od 1,26 milijardi dolara u roku od šest godina, definisanih strateškim Sporazumom između Vlade Srbije i Ziđin grupe. Od toga, više od 315 miliona dolara uloženo je u renoviranje i unapređenje TiR-a i uskoro ćemo videti jednu naprednu rafinaciju koja ispunjava sve standarde Evropske unije“, poručio je Li.

Dodaje da kao jedan od ključnih parametara privrednih aktivnosti vidi plaćanje poreza, nameta i doprinosa kompanije koji iznosi 425 miliona dolara.

„Procenjujemo da će u naredne tri godine iznos plaćanja poreza, nameta i doprinosa biti 490 miliona američkih dolara“, kaže zamenik generalnog direktora zadužen za finansije Srbija Ziđin Koper.

Kao podršku investicionim aktivnostima, dodaje Li, pored dokapitalizacije od 350 miliona dolara od Ziđin Grupe, kompanija Srbija Ziđin Kuper obezbedila je i kredite u iznosu od 1,48 milijardi dolara.

„Od toga, 738 miliona dolara finansirala je Ziđin Grupa, a ostatak je dobijen od međunarodnih banaka uz garanciju Ziđin Grupe. Nema sumnje da se naš zamah rasta u velikoj meri oslanja na konstantnu podrsku Ziđin Grupe“, poručio je on.

Plan za 2023. godinu je, prema njegovim rečima, dobijanje još 480 miliona dolara, kako bi proširili investicije.

„Uvereni smo da će uz podršku akcionara, zaposlenih i svih ostalih zainteresovanih strana, Srbija Ziđin Koper ostvariti održivi razvoj i uspeh u narednim godinama“, zaključio je Li Jiangtao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar