Ziđin: Novi kolektivni ugovor biće usklađen sa svim propisima

BOR – Kompanija Srbija Ziđin Koper izradila je predlog novog kolektivnog ugovora za radnike, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije i pokrenula, kako je saopštila, prijateljske razgovore sa sindikatima.

Novi kolektivni ugovor u potpunosti će poštovati sve važeće zakone i osigurati zakonska prava naših radnika, saopštio je Ziđin.

Kako je navedeno, prosečni prihod neće biti smanjen poboljšanim kolektivnim ugovorom.

„Naprotiv, kompanija će, paralelno sa novim kolektivnim ugovorom, uspostaviti dodatni obećavajući mehanizam kako bi osigurala da zaposleni koji kompaniji stvore veću vrednost budu dobro prepoznati i finansijski nagrađeni“, poručio je Ziđin.

Kolektivni ugovor koji je prethodno RTB zaključio sa sindikatima važi najduže do kraja juna 2021. godine.

„U nameri da preduzeće učini energičnijim i dugoročno zaštiti interese svojih radnika, kompanija je izradila predlog novog kolektivnog ugovora“, kažu u Ziđinu.

Kompanija želi da zahvali sindikatima na njihovom saradničkom stavu i cenjenim naporima, dodaje se u saopštenju.

Pored toga, novi kolektivni ugovor ima za cilj razbijanje egalitarizma i uspostavljanje konkurentskog mehanizma, koji će znatno poboljšati entuzijazam, inicijativu i kreativnost zaposlenih, a samim tim učiniti i kompaniju energičnijom i uspešnijom.

Kažu, takođe, da im je drago kada vide da su njihovi zaposleni i sugrađani uvideli važnost obnove menadžmenta i vrednost stvorenu novim kolektivnim ugovorom za održivi razvoj kompanije.

„Takođe, uvereni smo da će, uz razumevanje i podršku javnosti, zajedno sa doprinosom naših saradnika, kompanija definitivno postići bolje performanse, kreirati svetliju budućnost i dati veći doprinos lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju“, naveo je Ziđin.

Kažu da su prosečni mesečni neto prihodi zaposlenih porasli za više od 34 odsto, na preko 90.000 dinara, u poređenju sa nivoom iz 2018. godine, što je za 50 odsto više od prosečne zarade u celoj zemlji.

Takođe, u Ziđinu ističu da su ponosni kada vide da njihovi zaposleni mogu da uživaju gotovo najveći prosečni neto prihod u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Podsećanja radi, pojedini mediji su ranije javili da je pedesetak radnika Ziđina protestvovalo ispred sedišta te kompanije tražeći bolje uslove rada.

Takođe, da je sindikat Nezavisnost u kompaniji Ziđin upozorio da po novom kolektivnom ugovoru poslovodstvo te kompanije planira ukidanje brojnih beneficija zaposlenima, umanjenje cene nocnog rada i ukidanje regresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.