U trendu

Ziđin pokreće rudarenje litijuma u Argentini i Kongu

BEOGRAD/PEKING – Kompanija Ziđin majning grupa objavila je da je formirala projektni tim za nalazište litijuma u Argentini do kojih je došla kupujući Neo Litijum grupa registrovane u Kanadi.

Na internet stranici Ziđin majninga navodi se da je reč o projektu litijumske slane vode Tres Kuebradas u Argentini.

Projektni tim čijim je okupljanjem počela izgradnja na lokaciji formiran je od članova iz Ziđinovih projekata vođenih u Kini, Kolumbiji, Australiji, Srbiji i Demokratskoj Replublici Kongo.

Navodi se da će Ziđin uskoro pokrenuti izgradnju projekta litijumske slane vode 3K u Argentini, sa ciljem da se Faza I projekta pusti u proizvodnju do kraja 2023. godine.

Ističe se da je procenu uticaja na životnu sredinu projekta odobrila je Uprava za životnu sredinu i rudarstvo argentinske provinciji Katamarka.

Ziđin je saopštio da se Projekat 3K nalazi se u „litijumskom trouglu“ Južne Amerike i jedan je od najvećih i najkvalitetnijih projekata te vrste u svetu.

Dodaju da prema najnovijoj studiji izvodljivosti projekat ima ukupan mineralni resurs od približno 7,63 miliona tona ekvivalenta litijum karbonata.

Saopšteno je i da je projekat bogat resursima, relativno visokog kvaliteta, niskog nivoa nečistoće i povoljnih uslova za razvoj.

Projektovani proizvodni kapacitet u okviru prve faze iznosiće 20.000 tona litijum karbonata za baterije.

Navodi se i da je Neo Lithium izvršio preliminarna istraživanja o godišnjoj proizvodnji od 40.000 do 60.000 tona litijum karbonata.

Ziđin navodi i da je osnovao zajedničko preduzeće sa Congolaise d’Ekploitation Miniere (COMINIERE) u januaru 2022. i pokrenuo prvi projekat grupe za istraživanje litijuma u Demokratskoj Republici Kongo.

Ističe da je projekat smešten na periferiji rudnika litijuma Manono, najvećeg rudnika litijuma tvrdih stena na svetu, te da ima ogroman potencijal za otkrića.
„Ako bude uspešan u razvoju projekta litijumske slane vode i projekta litijuma tvrdog kamena, Ziđin će imati još svetliju budućnost u mineralima koji su ključni za tranziciju obnovljive energije“, navodi se u saopštenju.

Proizvodne smernice Ziđin maining grupe a za ovu godinu su 860.000 tona iskopanog bakra, 60 tona iskopanog zlata, 480.000 tona iskopanog cinka i olova, 310 tona iskopanog srebra i 3,2 miliona tona koncentrata gvožđa.

Ziđin maining u Srbiji posluje kroz kompaniju Srbija Ziđin Majning koja je u Boru izgradila i prošle godine startovala rudnik Čukaru Peki.

Ta kompanija je prošle godine uspela da ostvari izvoz vredan 392 miliona evra i tako se za manje od godine rada priključi vodećim izvoznicima iz Srbije.

U ponedeljak je u poseti Srbiji po prvi put bio predsednik i izvršni direktor Ziđin majning grupe Zou Lajčang, koji je posle razgovora sa ministarkom rudarstva Zoranom Mihajlović istakao da Srbiju vidi kao jednu od ključnih zemalja za poslovanje i najavio nove investicije i rudarske projekte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar