U trendu

Ziđin: Poslujemo u skladu sa zakonom i međ. standardima

BOR – Kompanija Ziđin majning Serbija saopštila je danas, povodom protesta nezadovoljnih meštana Slatine održanog u sredu, da Ziđin majning posluje u potpunosti u skladu sa pozitvinim zakonodavstvom Republike Srbije kao i prihvaćenim međunarodnim standardima koji se primenjuju u procesu pribavljanja zemljišta neophodnog za izgradnju rudarske infrastrukture.

Tokom ovog procesa kontinuirano ulažemo dodatne napore u primeni fer i transparentnog pristupa svim vlasnicima zemljišta pod uticajem Projekta, poručuju iz Ziđina.

„Počev od 2016. godine, „Serbia Zijin Mining doo Bor“ (raniji naziv Rakita Exploration doo Bor), aktivno otkupljuje zemljište u ovom području za potrebe izgradnje budućeg rudnika. Za ponude koje se dostavljaju vlasnicima za otkup putem neposredne pogodbe, Zijin Mining je angažovao sudske veštake za procenu realne tržišne vrednosti zemljišta i na to dodavao dodatne naknade“, navodi se u saopštenju.

Na vrednost zemljišta koju procene sudski veštaci Ziđin majning dodaje bonus od 100 odsto vrednosti zemljišta, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli.

„Za građevinske objekte isplaćujemo zamensku vrednost objekta (umesto da platimo realnu tržišnu cenu često oronulih i zapuštenih objekata sklonih rušenju, mi nudimo iznos koji bi pokrio troškove izgradnje tog objekta na drugoj lokaciji, u istoj kvadraturi od potpuno novog materijala, što je daleko povoljnije po vlasnika nepokretnosti). Tako se formira kupoprodajna cena koja se pismenim putem dostavlja vlasniku katastarske parcele. Proceni na terenu od strane sudskog veštaka prisustvuju i sami vlasnici zemljišta. Do sada smo na dobrovoljnoj bazi otkupili više od 1.400 ha zemljišta, od preko 600 vlasnika, te smatramo da ove cifre svedoče o ostvarenoj saradnji i zadovoljstvu meštana oko postignute cene“, dodaje se.

Kako se dalje navodi, svaki vlasnik zemljišta od kojeg je kupljeno zemljište za potrebe rudarske infrastrukture dobijao je punu pravnu, finansijsku, poresku i drugu podršku tokom čitavog postupka kupovine zemljišta.

„Sve troškove vezane za zaključenje ugovora snosi kompanija – nalaz i mišljenje proceniteljske kuće, porez na prenos apsolutnih prava, naknada Javnog beležnika, takse RGZ i dr. Srbija Zijin Mining pruža dodatnu podršku onima kojima je tako nešto potrebno čak i nakon završetka procesa otkupa zemljišta, jer naša kompanija nastoji da ostane u najboljim mogućim odnosima sa lokalnim zajednicama, uz podatak da 96 odsto naših zaposlenih dolazi iz lokalne zajednice (naročito Brestovca, Metovnice i Slatine), a čiji poslovni doprinos je visoko cenjen“, navodi se.

„Moramo istaći da je Zijin Mining na dobrovoljnoj bazi od meštana otkupio oko 98,5 odsto potrebnog zemljišta za potrebe izgradnje rudnika i rudničke infrastrukture. S druge strane, neslaganja sa nekoliko vlasnika u pogledu cena, koje bi trebalo primeniti u postupku otkupa zemljišta, dovela su do utvrđivanja javnog interesa i pokretanja postupaka eksproprijacije čim su se za to ispunili svi zakonski uslovi“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ziđin majning Serbija podsećaju da je proces eksproprijacije zemljišta, proces regulisan zakonom i koji se odvija pred organima lokalne samouprave i nadležnim sudovima za teritoriju na kojoj se nalaze eksproprisane nepokretnosti.

„Želimo da istaknemo da se pred borskim Osnovnim sudom vodi mali broj vanparničnih postupaka u kojima će se odrediti visina naknade koju će kompanija kao korisnik eksproprijacije biti u obavezi da isplati prethodnim vlasnicima. Po okončanju vanparničnog postupka, kompanija će bez izuzetaka poštovati odluke Suda i bez odlaganja isplatiti presuđene iznose“, dodaje se.

„Kao što je ranije rečeno, Zijin Mining u potpunosti poštuje i primenjuje zakone Republike Srbije, te i razumemo i poštujemo pravo 10 nezadovoljnih vlasnika zemljišta na protest i iskazivanje različitog mišljenja, ali smatramo da samo diskusijom i fer i transparentnim odnosom možemo prevazići sve probleme.

Uprkos jučerašnjim dešavanjima Zijin Mining je otvoren za dalju saradnju sa svim državnim organima i predstavnicima lokalnih zajednica, uključujući i nezadovoljne meštane, uz nadu da ćemo doći do rešenja na obostrano zadovoljstvo.

U međuvremenu ćemo nastaviti proces daljeg zapošljavanja lokalnog stanovništva i program donacija lokalnim zajednicama i Gradu Boru.

Takođe ćemo nastaviti sa našom pomoći u izgradnji javne infrastrukture, izgradnji vodovoda u Metovnici, rekonstrukciji i dogradnji škole u Brestovcu, izgradnji i sanaciji lokalnih puteva u Slatini i drugim pratećim aktivnostima kojim ćemo dodatno učvrstiti veze sa našim dobrim prijateljima i komšijama sa jednim jasnim ciljem – da učinimo Bor i Srbiju boljim mestom za život“, poručuju iz Ziđin majning Serbija.

Meštani sela Slatina, protestovali su u sredu u Boru zbog, kako su naveli, uzurpacije njihovog zemljišta u procesu otvaranja rudnika bakra „Čukaru Peki“ i odbijanja kompanije Ziđin majning Serbija da od njih otkupi zemlju po ceni koju je propisala država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.