U trendu

Ziđin: Predloženi kolektivni ugovor je u skladu sa zakonom

BOR – Ziđin Koper (Zijin Copper Serbia) je povodom nedavnog saopštenja sindikata ove fabrike da je predlog novog kolektivnog ugovora nepovoljan po radnike, saopštila da je on u skladu sa zakonima Srbije i da je njegov cilj da se eliminiše mogućnost sticanja iste zarade za različit radni učinak.

„U pregovorima za zaključvanje novog kolektivnog ugovora, poslovodstvo kompanije je upoznalo sindikate sa namerom da se u narednom periodu uvedu raznovrsne stimulacije, kao i brojni bonusi koji će odgovornim radnicima povećati zarade, ali izgleda da to ne odgovara sindikatima“, navodi se u saopštenju menadžmenta kompanije.

Dodaje se da kompanija u narednim godinama i decenijama može nastaviti sa uspešnim poslovanjem samo ako se odvoji rad od nerada, ako se nagrađuje usavršavanje zaposlenih, stvaraju uslove za pozitivnu konkurenciju među radnicima i omogući napredovanje zavisno od radnog učinka.

„Takav će biti novi kolektivni ugovor i takva će biti pravila u kompaniji. Garantujemo veću zaradu za one koji su odgovorni i daju veći doprinos u radu“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je prosečna zarada u Ziđinu početkom ove godine iznosila 97.824 dinara, što je za 53,9 odsto više od prosečne zarade u Srbiji, koja je u istom periodu iznosila 63.563 dinara.
„U prethodne dve godine Ziđin je zaposlio oko 1.500 građana Bora i Majdanpeka. Približno milijardu dolara je uloženo u otplatu istorijskih dugova kompanije, poboljšanje bezbednosti i zaštitu životne sredine, povećanje proizvodnje i tehničku obnovu“, navode iz ove kompanije.

Sindikati Ziđina su pre nekoliko dana u saopštenju istakli da je kolektivni ugovor koji im je predložen nepovoljan po radnike te su zbog toga zatražili pomoć države u pregovorima sa Ziđinom.
Ukazali su da se novi predlog kolektivnog ugovora predviđa smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, iznos za solidarnu pomoć nakon smrti člana porodice, za rođenje deteta, uskraćivanje jubilarne nagrade i uslova rada sindikatima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar