U trendu

Ziđin redukovao proizvodnju zbog prekomerne emisije gasova

BOR – Zbog povišenih vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru, kompanija Srbija Ziđin koper odmah je zaustavila rad konvertora i proizvodnju prilagodila dotrajaloj metalurškoj opremi.

Do 1. juna, kada će u topionici početi petodnevni remont, metalurški agregati radiće smanjenim kapacitetom, saopštila je ova kompanija.

Dotrajala metalurška oprema i kvarovi u topionici uzrokovali su u drugoj polovini maja prekomernu emisiju gasova i povišene vrednosti sumpor-dioksida na pojedinim mernim mestima u Boru.

Kompanija je zbog toga odmah zaustavila rad konvertora i redukovala kapacitet prerade, ali je po hitnom postupku organizovala i nabavku svih delova za sanaciju kvarova.

Sa ciljem da u najvećoj mogućoj meri smanji verovatnoću dalje pojave prekoračenja emisije dimnih gasova, kompanija Ziđin koper Srbija je sačinila plan remonta sistema za topljenje i proizvodnju sumporne kiseline.

Predviđeno je da remont počne 1. juna, do kada treba da stignu svi neophodni delovi, a do tada će metalurški agregati raditi smanjenim kapacitetom, navodi se u saopštenju.

U okviru petodnevnog remonta biće zamenjen deo plašta elektrostatičkog filtera, zavaren omotač ventilatora iza fleš-peći i saniran cevovod za fugitivne i procesne gasove.

Takođe, biće zamenjeni ležajevi ekološkog ventilatora iza fleš-peći i filter-vreće prečistača fugitivnih gasova, prosejan katalizator u Fabrici sumporne kiseline i remontovan sistem za pranje topioničkih gasova.

Pored dotrajale metalurške opreme i njenih čestih kvarova, na pojavu prekomerne emisije gasova uticale su i vremenske prilike koje su specifične za ovo doba godine, poput niskog vazdušnog pritiska, naročito u jutarnjim satima.

Kompanija navodi da će, u cilju očuvanja zdravlja stanovnika Bora, nastaviti da preduzima sve neophodne mere i sprovodi plan za poboljšanje kvaliteta vazduha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.