U trendu

Ziđin ustupio toplani u Boru postrojenje za grejanje

BOR – Kompanija Ziđin ustupila je bez naknade gradskoj toplani u Boru opremu i postrojenja iz stare Energane.

Ogranak Ziđina TIR (Topionica i rafinacija) je, pošto je proces proizvodnje energije u toplani vezan za stari pogon Energane odakle joj dolazi pripremljena omekšana voda za kotlove, doneo odluku da tom javno-komunalnom preduzeću besplatno stavi na raspolaganje postrojenja i opremu iz svog starog pogona koji je bio planiran za rušenje, saopštio je Ziđin.

Kako je navedeno, Srbija Ziđin Koper će bez ikakve nadoknade gradskoj toplani dati na korišćenje objekte za dekarbonizaciju i demineralizaciju vode sa pratećom opremom, toplotno-izmenjivačke stanice i kotlove, kotlarnicu, mašinsku halu i deo prostora za deponovanje energenata.

„Pošto Ziđin gradi novu Energanu, stara je posle tačno 90 godina rada zaustavljena 14. avgusta i trebalo je da bude porušena. Međutim, pošto je proces proizvodnje energije u gradskoj toplani vezan za stari pogon TIR-a, odakle joj dolazi pripremljena omekšana voda za kotlove, a bez toga toplana u Boru ne može da funkcioniše, menadžment kompanije doneo je odluku da ovom javno-komunalnom preduzeću stavi na raspolaganje postrojenja i opremu iz svog starog pogona“, rekao je zamenik upravnika Energane Miljan Janković.

On objašnjava da su dekarbonizovana i demineralizovana voda, koju Energana proizvodi od jezerske vode, bitne stavke za grejanje grada, odnosno za napajanje kotlova u toplani i sistema daljinskog grejanja.

Dogovoreno je i to da ovo javno-komunalno preduzeće u predstojećoj grejnoj sezoni snabdeva toplotnom energijom Borsku flotaciju i Laboratoriju Instituta za rudarstvo i metalurgiju koja se nalazi u krugu Ziđina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.