U trendu

Žiofre: EU podržava evropski put Srbije

BEOGRAD – Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je na današnjem predstvaljanju Bele knjige Saveta stranih investitira da 68 odsto firmi u ovom Savetu dolazi iz EU i istakao da je EU posvećena evropskoj perspektivi Srbije.

„Odlučni smo za podršku njenom evropskom putu, EU neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, i on je prioritet za EU, što je u proteklom periodu bilo više puta podvučeno od strane predstavnika EU“, rekao je on.

Naglasio je da Srbija ima veoma pozitivne makroekonomske rezultate uprkos teškoj situaciji zbog kovida i čestitao Srbiji na tome.

„Lane se srpska ekonomija suočila sa problemima, a ove godine je već zabeležen rast. Brzo je došao oporavak ove godine“, rekao je on.

Naglasio je da je Srbija sve bliža EU i da je više od 60 odsto trgovinske aktivnsoti naše zemlje je vezano za EU, odakle stiže i najviše stranih direktnih investicija, oko 68 odsto.

Ukazao je da je neophodno dodatno reformisati javnu upravu i kao problematične naveo vladavinu prava, korupcijuju i nedovojnu delotvornost sistema.

Kao pozitivno je istakao i brže izdavanje građevinskih dozvola, ali zamerio što je Zakon o deviznim transakcijama restriktivan.

Zamerio je i što se dosta podzakonkish akata usvaja bez nedovoljno konsultacija sa privredom.

„Nadamo se još povoljnjijoj klimi za ulaganja“, rekao je Žiofre.

Naveo je da EU dosta ulaže u Srbiji, kroz 200 miliona grantova i kreditna sredstva Evropske investricione banke za infrastrukltirne projekte u Srbiji“, naglasio je on.

Dodao je da EU želi više inovativnih proizvoda i sprovođenje zelene agende, kao novog modela rasta u budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.