Živo trgovanje na MTP, na Regulisanom tržištu tajac

BEOGRAD – Tržišna aktivnost na Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) spasila je današnji ukupan promet na Beogradskoj berzi, budući da je investiciona aktivnost na Regulisanom tržištu potpuno zatajila.

Ukupan promet na Berzi iznosio je 13,6 miliona dinara (115,7 hiljada evra).

Indeksi su drugi dan zaredom ostvarili mešovite rezultate, pri čemu je BELEX15 zabeležio zanemarljivu negativnu korekciju i zaključio trgovanje na 752,49 poena, a BELEXlajn se popeo za 0,1 posto, na 1.580,98 poena.

Na Regulisanom tržištu je najveći promet imala akcija Energoprojekt holdinga, u iznosu od 0,4 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 380 dinara, a toliko je iznosilo i trgovanje akcijama vranjskog proizvođača grejnih tela i štednjaka, Alfa plama, po ceni od 20.700 dinara, istoj kao na prethodnoj trgovinskoj sesiji.

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,8 posto, na 632 dinara i isprometovana je za 0,3 miliona dinara.

Akcije drugih kompanija kojima se trgovalo imale su vrlo slab učinak.

Znatno bolja aktivnost je bila na MTP tržištu, gde je beogradsko preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu Tehnopromet istrgovano za 6,2 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 175 dinara.

Solidan promet, vredan 4,9 miliona dinara, zabeležila je akcija fabrike jestivog ulja i biljnih masti Vital iz Vrbasa po ceni od 1.050 dinara, za 0,1 posto nižoj u odnosu na ranije trgovanje, dok je poljoprivredno društvo Omoljica ojačalo za 2,8 procenata, na 2.300 dinara, uz realizaciju od 1,2 miliona dinara.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu na tržištu akcija bilo je simbolično.

Na Berzi danas nije trgovano državnim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.