U trendu

Zlatiborci predstavili svoje projekte na regionalnoj konferenciji o porodičnim preduzećima

Turizam je najrazvijenija i najvažnija grana privrede opštine Čajetina, a na Zlatiboru kao razvijenijoj turističkoj destinaciji godišnje se ostvari 1.200.000 noćenja sa oko 250.000 posetilaca, izjavila je direktorka javnog preduzeća Gold gondola Bojana Božanić.

„Pored brojnih hotela, značajan je udeo privatnog smeštaja koji je uglavnom vid porodičnog preduzetništva. Kroz pozitivne odluke iz oblasti urbanizma podstiče se otvaranje porodičnih firmi i gradnja se obavlja po povlašćenim uslovima“, rekla je Božanićeva na drugoj regionalnoj konferenciji o porodičnom preduzetništvu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori održanoj na Jahorini.

Istakla je da je Gold gondola jedan od najvažnijih projekata opštine Čajetina koje finansira iz sopstvenih izvora.

„Izgradnja ove panoramske žičare će podići turizam na još viši nivo, što će se odraziti na povećan broj turista, noćenja, kvalitet ugostiteljskih usluga i sveobuhvatne ponude Zlatibora“, kazala je Božanićeva i podsetila da su Zlatiborci prošle godine bili domaćini prve regionalne konferencije o porodičnom preduzetništvu.

Kako je dodala, porodična preduzeća imaju veliki značaj u savremenim tržišnim privredama i istraživanja pokazuju da će upravo takva preduzeća biti sve značajnija u budućnosti.

„U opštini Čajetina 80 odsto preduzeća su porodična. Opština je prepoznala ulogu i značaj privatnog preuzetništva i porodičnih firmi i donela niz programa i mera za njihov podsticaj i održivost“, navela je Božanićeva i objasnila da su Čajetina i Nacionalna služba za zapošljavanje u 2017. godini izdvojili 3,6 miliona dinara u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, pre svega u poljoprivredi i turizmu.

Istakla je da opština kroz preduzeće Zlatiborski EkoAgrar pruža niz programskih mera i subvencija namenjenih stočarstvu, voćarstvu, preradjivačkoj industriji.

Aleksandra Dacović iz poljoprivrednog gazdinstva „Dacović“ je rekla da Čajetina ulaže velike napore da obezbedi povoljno okruženje za razvoj malih preduzetnika, kroz razvoj infrastrukture, povezivanjem na lokalnom nivou sa većim privrednicima, obezbedjivanjem besplatne promocije kroz delovanje Turističke organizacije Zlatibor i učešćem na značajnim turističkim skupovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.