Zmije zaustavile gradnju Tesline fabrike kod Berlina

FRANKFURT/BERLIN – Zmije koje su u ovom periodu godine u hibernaciji iskomplikovale su planove američkog milijardera Ilona Maska vezane za gradnju gigafabrike u blizini Berlina.

Upravni sud u Frankfurtu naložio je kompaniji „Tesla“ da obustavi krčenje šume na lokaciji predviđenoj za gradnju fabrike u Grunhajdeu nakon što su ekolozi upozorili da bi masovna seča drveća mogla da ugrozi zmije koje hiberniraju, prenosi Rojters.

„Biće konsultovani Državna uprava za zaštitu životne sredine (Landesumveltamt) i ‘Tesla’, koji treba do danas popodne da dostave svoja mišljenja, a onda ćemo proceniti situaciju“, izjavio je jutros portparol Upravnog suda u Frankfurtu.

Iz „Tesle“ i Landesumveltamta su odbili da daju komentar.

„Teslina“ dozvola da počne izgradnju prve evropske fabrike i dizajnerskog centra zavisi od uslovnog odobrenja lokalnih vlasti nadležnih za urbanistički plan koje su dužne da se konsultuju sa domaćim ekološkim organizacijama i zajednicom.

Ekološki aktivisti iz organizacije NABU rekli su za Rojters zmija smuk, poznata i kao Coronella austriaca, možda hibernira u zemlji na toj lokaciji i da seča drveća može da im poremeti zimski san.

Lokalne vlasti takođe razmatraju tvrdnje NABU-a da bi „Teslino“ krčenje šume moglo da ugrozi stanište pešačanog guštera (Lacerta agilis).

Ovaj američki proizvođač automobila je prošlog novembra najavio izgradnju gigafabrike u Grunhajdeu, koja bi, prema planovima, trebalo da bude podignuta i puštena u pogon do 1. jula 2021., a u njoj će se prozivoditi električnog krosover, Model Y.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.