U trendu

Znatan pad BELEX indeksa ove nedelje

BEOGRAD – Indeksi Beogradske berze zaključili su trgovačku nedelju znatno oslabljeni, a osetno je opala i današnja investiciona aktivnost.

Ukupan promet na trgovanju je iznosio približno 9,4 miliona dinara (79,9 hiljada evra).

Indeks BELEX 15 se spustio za 0,4 odsto na 827,32 poena, dok je u poređenju s prošlom sedmicom u minusu za 1,3 procenta, a BELEXlajn je pao za 0,5 posto na 1.666,31 poen, pri čemu na nedeljnom nivou beleži negativan rezultat od gotovo 1,4 odsto.

Na trgovanju je dominirala kompanija „Dunav osiguranje“ s prometom od 8,2 miliona dinara, ali uz pad cene za 1,5 posto na 1.315 dinara.

Preduzeće „Kopaonik“ za trgovinu građevinskim materijalom i ogrevom se zadržalo na nivou od 14.000 dinara po akciju, uz realizaciju od 0,4 miliona dinara, a identičan učinak su imale i akcije vranjskog proizvođača grejnih tela i štednjaka Alfa plama po nepromenjenoj ceni od 20.602 dinara.

Naftna industrija Srbije je skliznula za trećinu procenta na 595 dinara po akciji, koje su istrgovane za 0,1 milion dinara, a u neznatno manju realizaciju je imao Metalac iz Gornjeg Milanovca po ceni od 1.680 dinara, istoj kao na prethodnoj sesiji.

Strani investitori nisu bili aktivni na tržištu akcija, a na Berzi danas nije trgovano ni državnim dužničkim hartijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.