U trendu

Zoraja: Otpadom iz Vinče do električne i toplotne energije

BEOGRAD – Plan je da nova sanitarna deponija u Vinči podrazumeva upravljanje otpadom i njegovo odlaganje po meri evropskih standarda, a proizvodi tretmana otpada koristiće se za proizvodnju toplotne i električne energije, rečeno je danas na sastanku predstavnika Grada i nemačke privredne delegacije.

Beo info saopštava da su predstavnici gradskih sekretarijata i gradskih komunalnih preduzeća Beograda održali sastanak u Starom dvoru sa delegacijom iz Nemačke, kako bi saradnju u industriji upravljanja reciklažnim otpadom podigli na viši nivo.

Ovim povodom v.d. podsekretar za inspekcijske poslove Srđan Zoraja kazao je pocastvovan što su naš glavni grad posetili predstavnici nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energetiku, kompanija „Goduni International“ i „ReTeć“, kao i desetak nemačkih korporacija zainteresovane za ulaganje, proizvodnju i umrežavanje u Srbij.

On je istakao da je bitna tema sastanka bila zaštita životne sredine, s posebnim osvrtom na industriju upravljanja otpadom i reciklaže i dodao da je poebna pažnja bila posvećna cirkularnoj ekonomiji.

Sa stanovišta cirkularne ekonomije grada Beograda, prema njegovim rečima, sanitarna deponija u Vinči predviđa upravljanje otpadom i njegovo odlaganje po meri evropskih standarda.

On je precizirao da će se prerađeni otpad iz Vinče koristiti za proizvodnju električne i toplotne energije.

„Godišnji kapacitet postrojenja 340.000 tona otpada, dok će kapacitet postrojenja za tretman građevinskog otpada biti minimum 100.000 tona. Proizvod tretmana građevinskog otpada koristiće se i dalje u građevinarstvu, pre svega u izgradnji puteva“, precizirao je Zoraja za Beoinfo.

Takođe, na sastanku je bilo reči o unapređenju ekologije i zaštite životne sredine, kaže on.

Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su i podsekretarka za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj, kao i predstavnici JKP „Gradska čistoća“, „Zelenilo – Beograd“ i JP „Beograd-put“.

Nemačka delegacija će u toku dana posetiti deponiju Vinča, dok je centralni događaj, 10. novembra, bila Nemačko-srpska konferencija na temu razvoja tehnologija u oblasti upravljanja otpadom i reciklaže.

Cilj konferencije je veća saradnja nemačkih i srpskih kompanija u pomenutoj oblasti, istakli su organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.