Žužana Hargitai nova direktorka EBRD za Centralnu Aziju

LONDON – Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan, Žužana Hargitai, prelazi u maju na novu dužnost, na funkciju direktorke EBRD za Centralnu Aziju.

U okviru nove funkcije, Hargitai će rukovoditi poslovanjem banke u Kazahstanu, Kirgistanu, Mongoliji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, širokom i raznovrsnom regionu u koji je EBRD do danas uložila 13,7 milijardi evra (16,5 milijardi dolara) kroz skoro 890 projekata, saopšteno je iz EBRD-a.

Kao direktorka za Centralnu Aziju, Hargitai, koja je trenutno i direktorka kancelarije EBRD u Srbiji, radiće sa sedištem u Nur-Sultanu, glavnom gradu Kazahstana, i takođe iz kancelarije banke u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana.

Hargitai će novu funkciju preuzeti 17. maja 2021. godine.

Kao direktorka EBRD za Zapadni Balkan, Žužana Hargitai, po nacionalnosti Mađarica, ravljala je, osim u Srbiji, i aktivnostima ove banke u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Takođe je upravljala i sa viših rukovodećih pozicija u sedištu banke u Londonu, pre nego što je postala regionalna direktorka za Zapadni Balkan 2018. godine, gde je rukovodila novim rekordnim investicijama.

Na mestu izvršnog direktora EBRD-a za Centralnu Aziju, Hargitai nasleđuje Andrea Kusveka, koji je ranije ove godine imenovan za predsednika Nordijske investicione banke, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.