U trendu

Zvaničnici: Kineska ekonomija stabilna na početku 2024. godine

Kina je otpočela 2024. godinu u stabilnom finansijskom ekosistemu i sa povećanjem investicija, izvestili su zvaničnici.

Na konferenciji za novinare održanoj 21. marta bili su predstavnici glavnog ekonomskog planera zemlje, Nacionalne komisije za razvoj i reforme, Ministarstva finansija i Narodne banke Kine, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Zvaničnik Komisije je najavio skok privatnih investicija, koje su porasle za 2,2 procentna poena u odnosu na prethodnu godinu i činile 52,6 procenata ukupnih investicija tokom januara i februara.

„Taj rast je u prva dva meseca dopunjen povećanjem infrastrukturnih investicija od 6,3 procenta, što je rast od 0,4 procentna poena brže u poređenju sa prošlom godinom“, kazao je zamenik šefa Komisije Liu Suše.

Uprkos padu fiskalnih prihoda od 2,3 odsto na godišnjem nivou za januar i februar, zamenik ministra finansija Lijao Min istakao je da je došlo do povećanja od 2,5 odsto nakon prilagođavanja sa uporedivim osnovama.

„Pored toga, fiskalni rashodi u ovom periodu porasli su za 6,7 odsto, koristeći 15,3 procenata godišnjeg budžeta, što predstavlja najbrži tempo rashoda u poslednjih pet godina u istom periodu“, objasnio je.

Naglasivši doprinos finansijskog sektora, zamenik guvernera Narodne banke Kine Suen Čangneng istakao je da je došlo do intenziviranja prilagođavanja makro-politike, čime je osigurana razumna ekspanzija kredita i finansiranja.

Zvaničnici su zaključili da pomenuti podaci naglašavaju stratešku posvećenost Kine podsticanju uravnoteženog i dinamičnog ekonomskog napretka, kao i stabilan i progresivan početak godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.