Zvaničnik američke DFC razgovarao s kosovskim liderima o podršci ekonomskom rastu

Savetnik izvršnog direktora Finansijske korporcije SAD za medjunarodni razvoj (DFC) Kejleb Mek Keri razgovarao je u Prištini s kosovskim zvaničnicima i poslovnim liderima o načinima za mobilizaciju investicija privatnog sektora u cilju jačanja ekonomskog rasta i stabilnosti.

Kako je saopštila ambasada SAD u Prištini, Mek Keri je s kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, drugim visokim zvaničnicima i poslovnim liderima juče i danas razgovorao o podršci ekonomskom rastu, razvoju i stabilnosti kroz investicije privatnog sektora na Kosovu.

Mek Keri, savetnik izvršnog direktora DFC Adama Boulera, rekao je da „istorijski sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa“ Kosova i Srbije postignut 4. septembra u Beloj kući „otvara put povećanim investicijama za pokretanje ekonomskog razvoja i regionalne integracije“, navodi se u saopštenju.

„DFC je posvećena obezbedjivanju finansijskih sredstava za pomoć u mobilizaciji investicija u puteve, železničke veze i druge projekte koji stvaraju radna mesta u korist gradjana Kosova“, kazao je Mek Keri.

Tokom posete delegacije američke vlade Kosovu 21. septembra, Bouler je potpisao zajedničku izjavu s Hotijem, o investicijama koje treba da se realizuju na Kosovu za jačanje vazdušne, železničke i putne infrastrukture, energetike, tehnologije i turizma, izmedju ostalih delatnosti.

Kako se navodi, taj korak ka većem regionalnom napretku nadovezuje se na nedavni sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji ekonomskih odnosa, „glavnu prekretnicu koja će utrti put ekonomskom razvoju na Kosovu i u regionu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.