Ekstremna desnica vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj

Ekstremna desnica u Francuskoj, predvođena mladim Žordanom Bardelom (Jordan Bardella) večeras je u vođstvu u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora i mogla bi da dođe na vlast.

Prema prvim procenama instituta za ispitivanje javnog mnjenja, ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje i njeni saveznici osvojili su između 34,2 i 34,5 odsto glasova.

Sledi levičarska koalicija Novi narodni front sa 28,5 do 29 odsto glasova, a treći je centristički tabor predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) sa 20,5 do 21,5 odsto glasova.

Desničarska stranka Republikanci koja nije bila u savezu sa ekstremnom desnicom, osvojila je 10 odsto glasova.

Prve procene o novom sazivu parlamenta sa 577 mesta, treba uzeti sa velikim oprezom. Nacionalno okupljanje bi moglo da osvoji relativnu ili čak apsolutnu većinu, posle drugog kruga izbora zakazanog za 7. jul.

Posle iznenadnog raspuštanja parlamenta 9. juna zbog lošeg rezultata Makronovog bloka i uspona ekstremne desnice na izborima za Evropski parlament, politički pejzaž u Francuskoj će biti duboko uzdrman.

Sve će zavisiti od drugog kruga glasanja, i poziva stranaka koje nisu ušle u drugi krug, za koga da njihovi birači daju glas 7. jula.

Ukoliko bi Bardela (28) postao premijer, to bi bila prva takva situacija u Francuskoj od Drugog svetskog rata da vlast preuzme ekstremna desnica.

Međutim, Bardela je ranije upozorio da neće prihvatiti funkciju premijera ako njegova stranka ne bude imala apsolutnu većinu.

To bi takođe bila kohabitacija bez presedana između Emanuela Makrona, proevropskog predsednika, i vlade mnogo više neprijateljske raspoložene prema Evropskoj uniji.

Drugi mogući scenario je onaj o blokiranom parlamentu, bez mogućeg saveza između veoma polarizovanih tabora o formiranju vlade.

Odziv birača je danas bio oko 65 odsto, prema prvim procenama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.