U trendu

Elek: Bolnica u Severnoj Mitrovici ostaće bez lekova

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici dr Zlatan Elek upozorio je da postoji mogućnost nastanka humanitarne katastrofe pošto, kako tvrdi, toj ustanovi nedostaju fiziološki rastvori i pojedini antibiotici.

Prema njegovim rečima, prištinske vlasti ne dozvoljavaju dopremanje medicinskog materijala iz centralne Srbije na sever Kosova.

„Ponestaje nam kiseonika, radimo hitne hirurške intervencije. Situacija je alarmantna, nije normalno da jedna ovakva ustanova s 550 postelja zavisi od potpisa nekog gradonačelnika za uvoz kiseonika. Svi relevantni međunarodni faktori su upoznati s ovom situacijom. Nadamo se da će se humanitarna katastrofa izbeći na svaki način. Ukoliko tako ne bude – saučesnici će biti UNMIK, OSCE, humanitarne organizacije, ZSO i ostali“, rekao Elek za Radio kontakt plus.

On je istakao da su institucije Republike Srbije obezbedile lekove i sve što je neophodno za rad KBC Kosovska Mitrovica, ali da dopremanje istih, prema njegovim tvrdnjama, ne dozvoljavaju prištinske vlasti.

„Nije događaj koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj uzrok nemanja lekova. U dva navrata su vraćali naše lekove, prvi put 15. septembra 2021. godine, vredne 600.000 evra, zato što nisu imali dvojezično uputstvo za upotrebu. Donesite mi jednu dvojezičnu ampulu sa južne strane i ja ću prihvatiti to kao opravdan razlog. Zatim je podnet zahtev 13. septembra 2022. godine za dostavu lekova, ali je odbijen i tada je potpuno poništen Briselski sporazum, upućeni smo na humanitarno snabdevanje i od tada ništa nije ušlo od medikamenata u ovaj KBC“, objasnio je dr Elek.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar