U trendu

Erdogan papi Franji: Čovečanstvo da ne dopusti dalje kršenje humanitarnog prava u Gazi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, u pismu poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji, naveo je da čovečanstvo više ne bi trebalo da dozvoljava kršenje međunarodnog i humanitarnog prava u Gazi.

Erdogan je u pismu o Palestini izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa Turske i Vatikana, naveo je da Ankara, uz moto humanitarne diplomatije, podržava teritorijalni integritet Ukrajine od 2014. godine, kada je došlo do ilegalne aneksije Krima, te da je bila i nastavlja da bude na čelu odbrane prava na život i pravednu borbu nedužnih palestinskih civila, prenosi agencija Anadolija.

„Čovečanstvo, svesno da je ubijanje zabranjeno od svih abrahamskih religija, više ne bi trebalo dozvoliti kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi. Trebalo bi dignuti glas protiv namernog bombardovanja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smeju dirati čak ni u ratu. Nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rešenja palestinsko-izraelskog pitanja“, naveo je on i dodao da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, treba da zauzme svoje mesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice.

Istakao je da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45 hiljada tona humanitarnih zaliha poslatih od 7. oktobra i da nastavljaju lečenje 429 pacijenata i povređenih iz Gaze.

Erdogan je pomenuo i primere antiislamizma, rasizma i ksenofobije.

„Našem svetu je potrebna inkluzivna i racionalna politika, kao i akteri koji mogu uspostaviti dijalog sa svim stranama u svim okolnostima. Potrebno nam je to više nego ikada ranije u istoriji. U okviru ovog razumevanja, odlučni smo da dalje razvijamo naš dijalog i saradnju sa Vatikanom u cilju širenja kulture miroljubive koegzistencije i međusobnog razumevanja, zasnovane na našim zajedničkim ljudskim vrednostima i našem cilju da služimo svetskom miru“, poručio je Erdogan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.