U trendu

EU: Nasilje na protestima u Srbiji neprihvatljivo, istražiti izborne neregularnosti

Evropska unija je saopštila da pravo na mirne demonstracije u Srbiji mora biti poštovano, ali nasilje nije rešenje i da je neprihvatljivo, te ponovo pozvala da se „propisno istraže navodi o izbornim neregularnostima“.

„Postupanje policije mora biti primereno i moraju se poštovati osnovna prava u okviru vladavine zakona. EU poziva na mir i dijalog“, navodi se iz Evropske unije u odgovoru na pitanje Glasa Amerike o neredima na protestima u Beogradu u nedelju.

Iz Brisela nisu hteli da odgovore na pitanje o tome kako komentarišu optužbe vlasti u Srbiji na račun neimenovanih zapadnih zemalja za izazivanje nereda na protestima posle izbora.

Inostrana posmatračka misija na čelu sa Kancelarijom OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u preliminarnom izveštaju navela je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne nepravilnosti na dan glasanja, kao i nefer izborni uslovi u korist vlasti.

Vlast u Srbiji negira da je bilo izbornih neregularnosti i odbija da ispuni zahteve opozicije i dela građana da se izbori ponove u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.