U trendu

EUFOR upozorila: Naš mandat uključuje očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta BiH

Vojna misija EU u BiH (EUFOR) je danas saopštila da mandat koji joj je dao Savet bezbednosti UN, uključuje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

EUFOR je pozvala domaće aktere da postupaju u skladu s ovim osnovnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Ukazala je da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost Misije EUFOR-a koja ima izvršni mandat Saveta bezbednosti UN.

„EUFOR kontinuirano prati i procenjuje bezbednosnu situaciju i spreman je da ispuni svoj mandat na nepristrasan način“ – upozoreno je u saopštenju.

Navedeno je da EUFOR, kao deo integrisanog pristupa EU, ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku BiH koja je „nepovratno na putu ka članstvu u EU“.

Saopštenju EUFOR-a prethodila je izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će kompletan entitetski politički vrh biti u Srebrenici na dan kada se u Generalnoj skupštini UN-a bude glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Potom je Stranka demokratske akcije (SDA) tražila od institucija BiH i EUFOR-a da spreče, kako su naveli, „provokativna okupljanja u Srebrenici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.